Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avertisment OMS: În lipsa unui vaccin, strategia imunizării colective ar fi "mortală"

Friday, 24 July 2020, 15:59 Sursă: Realitatea.net

Potrivit oficialului OMS, strategia aplicată de unele ţări, printre care se află și Suedia, privind atingerea imunizării colective a populaţiei prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere şi sănătoase care pot trece prin forme uşoare şi medii ale bolii COVID-19 este "mortală". 

Ea și-a argumentat declarația prin faptul că, pentru a se ajunge la imunitate colectivă, este necesar ca aproximativ 60% din populaţie să se infecteze cu noul coronavirus, condiţii în care un număr foarte moare de oameni ar muri din cauza bolii.

Soumya Swaminathan susţine însă că eforturile organismelor naţionale şi regionale de reglementare a medicamentelor, care de obicei lucrează într-un spaţiu geografic limitat, vor fi armonizate în cazul potenţialelor vaccinuri anti-COVID pentru a grăbi lansarea lor pe piaţă odată ce vor fi disponibile.

Swaminathan, care a răspuns întrebărilor adresate pe o platformă de Social Media, a precizat și că procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranţă şi eficienţă care, de obicei, durează ani de zile, ar putea fi accelerat în doar 6 luni în contextul pandemic, dacă datele vor fi satisfăcătoare pentru organismele de reglementare şi dacă aceste organisme vor dispune de suficiente informaţii pentru a obține aprobări privind scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri.

"Chiar dacă viteza este importantă, ea nu poate prima în faţa standardelor de siguranţă şi eficacitate. Nu se pune problema ca un prim vaccin anti-COVID să fie injectat imediat în milioane de oameni fără a se stabili în prealabil dacă într-adevăr protejează în faţa infecţiei sau dacă este suficient de sigur pentru a fi folosit pe populaţii mari", a arătat oficialul OMS.

În prezent există peste 200 de vaccinuri anti-COVID în diferite faze de dezvoltare şi testare. Aproximativ 20 dintre ele sunt testate deja pe oameni, iar câteva, cele mai avansate, au intrat în stadiul de testare pe mii de pacienţi. Swaminathan a invocat vaccinul experimental pe bază de ARN mesager produs de Moderna, vaccin rezultat al colaborării dintre Universitatea Oxford şi AstraZeneca, precum şi vaccinurile aflate în faze avansate de testare în Rusia şi China.

Pentru aprobarea unui astfel de vaccin, companiile producătoare trebuie să monitorizeze participanţii la testare timp de mai multe luni de zile, pentru a observa dacă în rândul lor se înregistrează o rată mai mică a infecţiilor cu coronavirus decât în cazul participanţilor care au primit un vaccin de control.

"Ne dorim să înregistrăm un nivel de protecţie cât mai ridicat cu putinţă - între 80% şi 90% ar fi fantastic", a susţinut ea, avertizând însă că doar un număr mic de vaccinuri potenţiale anti-COVID au şanse reale de a trece prin toate stadiile de testare pentru a ajunge să fie aprobate.

"Avem numeroase vaccinuri-candidat, ceea ce este excelent, pentru că în mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%", a mai spus reprezentantul OMS.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL