Anunț de ultima oră despre PENSII. Ministrul de Finanțe anunță care este următorul pas

Tuesday, 03 October 2017, 12:53 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat că specialiștii din ministerul pe care îl conduce vor face o analiză de impact bugetar la legea pensiilor care ar putea dura câteva săptămâni.

Adaugă părerea ta

Ministrul Finanțelor a confirmat că legea pensiilor este finalizată, însă decizia de a intra în vigoare cu data de 1 ianuarie se va lua doar în coaliție.

"Nu am primit încă forma finală pentru a vedea impactul bugetar. Avem informații de la colegii care au purtat discuții la Ministerul Muncii, nu am primit încă forma finală. Vom face analiză de impact când vom avea forma finală, o să discut cu ministrul Muncii să văd când o trimite. Durează câteva săptămâni analiza de impact. E o decizie politică ce se va lua în coaliție dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018", a declarat marți Ionuț Mișa, după întâlnirea cu conducerea BNR.

Modificări importante în noua Lege a pensiilor. Olguța Vasilescu a anunțat că legea va interzice la stat cumulul pensiei cu salariul. Totodată, vârsta de pensionare nu se va modifica. Întrebată dacă noua Lege a pensiilor va fi finalizată până la finele lunii octombrie, Olguța Vasilescu a precizat că: ”da, eu cred că da. Nu cred că va dura atât de mult”.

Olguța Vasilescu a făcut vorbit și despre implementarea noii legi. Ministrul spune că ”depinde foarte mult de Casa de Pensii. Ei au cerut termen să evalueze situația. Nu este ușor, e vorba despre cinci milioane de pensii. Va dura cam un an-doi, dar repet, ea va intra în vigoare mult mai rapid, pe etape, vor exista creșteri”.

”Pot să vă spun cu certitudine că nicio pensie nu va scădea. Există un articol care precizeaza că și dacă se recalculează pensia și ar ieși un punctaj mai mic va fi platită pensia aflată în plată.

Se va putea munci și peste vârsta de 65 de ani cu acordul angajatului, al angajatorului și în baza unui certificat medical. Am vrut să evităm posibilitatea de a cumula pensia cu salariul cum e acum, dar nici nu am vrut să împiedicăm oamenii care vor în continuare să muncească.

Parlamentul României va decide. Din punctul nostru de vedere e bine și pentru bugetul de pensii și pentru cei care vor să aibă un salariu mai mare decât o pensie care este evident este mai mică decât salariul”, a declarat Olguța Vasilescu luni.