Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anamaria Nedelcu, românca acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, a fost eliberată din arest

Thursday, 21 April 2016, 09:11 Sursă: REALITATEA.NET

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită contestațiile făcute de procurori și de Nedelcu Ana Maria și a anunțat că "desființează încheierea și revocă măsura arestării preventive în vederea extrădării, dispune punerea de îndată în libertate", scrie Mediafax.

”Nu mă așteptam, pentru mine e o mare mulțumire că mă duc la copii. Trebuia să contacteze copilul în ultimii doi ani și să răspundă la invitația de mediere. Și să pună interesul copilului pe primul plan. În cadrul procesului din Canada, el a recunoscut oficial că este membrul unei secte. Am undeva scris, de la testele psihologice, că este șomer și că este întreținut de o femeie mai în vârstă cu 20 de ani decât el”, a declarat Anamaria Nedelcu, la ieșirea din Arestul Poliției Capitalei.

Femeia susține că se teme puțin pentru viața ei și pentru viața copilului, știind că tatăl celui mic este acum în România.

Anamaria Nedelcu a fost arestată după ce autoritățile din Canada au cerut extrădarea ei, fiind acuzată de răpire internațională de minori și încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada alături de unul dintre copii săi minori, deși pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui.


Potrivit articolului 43 din legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, "după identificare, procurorul general competent sesizează de îndată Curtea de Apel competentă, pentru a aprecia asupra luării măsurii arestării provizorii în vederea extrădării a persoanei extrădabile și continuarea procedurii judiciare de soluționare a cererii de extrădare".

Cererea de extrădare ar fi trebuit să se judece joi însă magistrații au amânat pentru 25 aprilie dezbaterile pentru că dosarul se afla la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde s-a judecat contestația la arestarea preventivă.

Anamaria Nedelcu a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deși pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este urmărită penal pentru răpire și încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat că magistratul care a dispus arestarea nu a încălcat legea. „Nu aș vrea să fac comentarii cu privire la decizia unui judecător independent. Sigur, este așa cum ați remarcat, deloc uzual dar nu este ceva care nu e permis de lege”, a declarat Raluca Prună.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL