Ana Birchall vrea demisia Liei Savonea: Cererea la CCR a fost „șicanatorie și abuzivă”

Wednesday, 22 January 2020, 15:42 Sursă: Realitatea.NET

”CCR mi-a dat dreptate astăzi, constatând ceea ce am susținut mereu și anume că nu a existat niciun conflict de natură constituțională între mine, pe vremea când am deținut portofoliul de ministru al Justiției, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Motivele invocate în cererea formulată la CCR de fostul preşedinte al CSM Lia Savonea nu au fost susținute de elemente de fapt și de drept, cererea fiind în mod evident șicanatorie și abuzivă. De altfel, prin această plângere la CCR, Lia Savonea a încercat transformarea unor animozități personale față de mine în argumente prin care să-și susțină această plângere formulată abuziv.
Activitatea mea în fruntea Ministerului Justiției a avut la bază un comportament profesionist, responsabil și în spiritul cooperării loiale între instituții. Așa-zisul conflict inventat de doamna Savonea a fost cauzat de faptul că nu i-am tolerat derapajele. Pentru că m-am opus propunerilor și deciziilor pe care le-am considerat și le consider toxice pentru sistemul judiciar și bunul mers al Justiției, doamna Savonea a transformat frustrările personale la rang de conflict imaginat, hărțuind practic ministrul Justiției. În lumina deciziei CCR de azi, Lia Savonea ar trebui să demisioneze din CSM in regim de urgenta.
Sper că o va face, pentru a da astfel și un semn de revenire pe un făgaș normal, credibil, al CSM care trebuie să reprezinte, așa cum se statuează și în Constituție, un garant al independenței Justiției.
Așa cum am afirmat în repetate rânduri, un comportament al doamnei Savonea, care să ne fi arătat că și-a înțeles rolul în fruntea CSM, ar fi fost de natură a preveni inclusiv sesizarea făcută la CCR. În acest sens, reamintesc cererea doamnei Savonea transmisă Curții în 11 noiembrie 2019, prin care a arătat că, „întrucât actualmente Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru, este inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională”. Astfel, este cât se poate de clar că doamna Savonea a venit în fața CCR cu un conflict personal și nu cu unul care să se circumscrie cerințelor constituționale. Astfel de comportamente sunt incompatibile cu funcția de membru CSM.
În calitate de ministru al justiției, i-am reproșat în repetate rânduri Liei Savonea lipsa de transparență și de predictibilitate în stabilirea ședințelor plenului CSM, care să-mi permită participarea în calitate de membru de drept CSM (așa dupa cum s-a putut observa cu ușurință, pentru că avea misiunea de a asigura un "anumit vot", d-na Savonea urmărea programul meu și stabilea ședințele de plen netransparent, abuziv, fără respect față de principiul unei cooperari loiale interinstituționale, doar-doar nu voi putea participa, astfel încât să nu-mi pot exercita dreptul de vot pe teme extrem de importante privind bunul mers al justiției! Cu toate aceste șicane, am reușit să îi împiedic jocul mârșav! Este de notoritetate publică că, după șicane repetate la adresa mea, pe 8 octombrie, după a șaptea încercare eșuată de a o impune pe Adina Florea în fruntea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent" din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile mele în calitate de ministrul al Justiţiei.
Decizia CCR de azi demonstrează încă odată că, în realitate, așa-zisul conflict a fost doar în imaginația d-nei Savonea, fiind generat în principal de disperarea acesteia pentru că nu a reușit să-și faca jocurile în CSM - jocuri demne mai degrabă de un politician decât de un magistrat.
Sper ca va avea decența să demisioneze!
Mulțumesc colegelor și colegilor din Ministerul Justiției! Deși sub un continuu asediu, am apărat statul român și domnia legii cu profesionalism, responsabilitate și bună credință!”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-22 16:46:56
Sa fie data afară nu numai din CSM

Ci din justiție

2020-01-22 17:12:23
CCR a deveni sau a fost ceea ce..Cea ce ,domnule ?

Vai domnule „Sa fie dată afară nu numai..,nu stiați ,doamna Birchal n-a fost nici-odată in justiție,că are domiciliul la sot,in Anglia,si sufletul la .. si PSD a pus-a să păstoreasca justiția ,si ea /adică domnia sa ,/nu s-a priceput și a cerut ajutor de la prtener,de unde să ceară.Asa ca e fără obiect cererea dv.Dacă a apela la justiție ,cum a făcut dna Savoneea e o crimă,cereti serviciilor sa va dea inregistrări dealea de la ei ,si la puscărie cu domnia sa,ca a acceptat să servesca o țara dominată de deaicadumneavoastră.

2020-01-22 19:05:48
Paine si circ in Romanica

Putorisca intr-un cuvant. Umbla cu tehnica de ascultare montata si in pasarica.

2020-01-22 22:39:24
Un magistrat nu poate pleca din justiție decât în lanturi

Pt rea voința, îndeplinirea defectuoasa a sarcinilor ,neglijenta,sentințe date după bunul plac nu se obișnuiește sa fie dat afara

2020-01-23 06:04:29
Ce ți-e si cu tenhica asta ,o ascunzi unde nu te gândești

Dl Pâine și circ ,cine e Putorisca,bre de poartă tehnica asa de adânc ascunsă ,de nu stiu dacă mai poate emite unde sa le recepteze CIA ?

2020-01-27 15:33:26
Gigi Stan

In ce calitate ai tu tupeul sa ceri demisia cuiva? Ai terminat lista americanilor? Iti spuneau acolo si de mizeriile de la Caracal si de la Kogălniceanu?

Alte articole din: ACTUAL