Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alina Bica și Șerban Pop, arestaţi preventiv pentru luare de mită

Wednesday, 02 September 2015, 12:33 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 18.00: Ambii au ajuns în Arestul Poliției Capitalei.

UPDATE 17.00: Curtea Supremă a decis ca Alina Bica şi Şerban Pop să fie arestaţi preventiv.

UPDATE 15.00: Dosarul lui Horia Simu, pe care fosta şefă a DIICOT l-a clasat, viza un prejudiciu de 30 de milioane de dolari. Informaţia apare în referatul procurorilor DNA. Astăzi, Alina Bica a fost prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă. Ea este acuzată că a primit bani ca să-l scape pe Horia Simu de acest dosar penal. Intermediar în acest caz este fostul şef al ANAF, Şerban Pop.

Alina Bica şi Şerban Pop au fost duşi la Curtea Supremă cu propunere de arestare preventivă. Cei doi au plecat să aştepte decizia acasă pentru că ordonanţele de reţinere emise pe numele lor au expirat.

Potrivit procurorilor DNA, fostul şef al ANAF ar fi cerut mită un milion şi jumătate de euro pentru a-l scăpa pe Horia Simu de dosar. Mai mult, iniţiativa de a interveni la DIICOT i-a aparţinut chiar lui Şerban Pop, care l-a şi ameninţat pe omul de afaceri că, dacă nu acceptă să dea suma de bani, urmărirea penală se va extinde şi pe numele soţiei lui.

"În acest dosar nu există decât denunţul domnului Mihăilescu. Nu este coroborat cu nicio altă probă. Nu este nimeni care să spună că doamna bica a primit un leu, un euro, o singura proba. Singura proba este denuntul Domnul Pop Şerban nu s-a întâlnit cu doamna Bica din anul 2013. Miza acestui dosar este libertatea pe care domnul Mihăilescu vrea să o cumpere", a declarat Laura Voicu, avocata Alinei Bica.

Şerban Pop, fostul şef ANAF, şi Alina Bica, fosta şefă DIICOT, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de mită. Cei doi sunt acuzaţi că au primit mită de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-l favoriza într-un dosar DIICOT. Potrivit avocatei Alinei Bica, denunţătorul ar fi chiar fostul consilier Ionuţ Mihăilescu. Cei doi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit comunicatului DNA, Şerban Pop este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Bica, de luare de mită, participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvâşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.Oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pe numele omului de afaceri Horia Simu,  cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În ordonanţa de reţinere a procurorilor se arată că, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la suspectul Horia Simu, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Horia Simu în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, fostului şef ANAF pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

La data de 2 septembrie 2015, Şerban Pop şi Alina Bicavor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL