Acord comercial „istoric” între SUA și China, semnat la Washington. Ce a declarat Donald Trump

Thursday, 16 January 2020, 08:22 Sursă: Agerpres

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele american Donald Trump şi vicepremierul chinez Liu He au semnat miercuri aşa-numita "Fază 1" a acordului comercial menită să reducă tensiunile dintre cele două cele mai mari economii din lume, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Casa Albă

 

 "Mai mare de atât nu poate fi. Menţinerea acestor două naţiuni gigantice şi puternice în armonie este atât de important pentru lume. Lumea ne urmăreşte astăzi", a spus Trump, înainte ca cei doi oficiali de rang înalt să semneze acordul, în cadrul unei ceremonii care a durat 75 de minute, relatează agenţia macedoneană de ştiri MIA, potrivit Agerpres.

"Astăzi este o etapă istorică, o etapă care nu mai fusese atinsă cu China. Facem un pas foarte important care nu a mai fost făcut până acum împreună cu China spre un viitor comerţ corect şi reciproc semnând Faza 1 a acordului comercial istoric. Împreună, îndreptăm greşelile trecutului", a afirmat liderul de la Casa Albă.      

 "Este bine pentru China, SUA şi lumea întreagă", a spus la rândul său vicepremierul chinez Liu He.

"Ştim că vor fi în continuare disensiuni între ţările noastre, dar această zi marchează începutul unui nou capitol în relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii", a afirmat, la rândul său, vicepreşedintele american, Mike Pence.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că Acordul comercial cu SUA este benefic pentru "întreaga lume".

 Acordul ar urma să intre în vigoare luna viitoare.      

China s-a angajat să achiziţioneze bunuri americane în valoare de circa 200 de miliarde de dolari într-o perioadă de doi ani, inclusiv produse agricole în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Acordul semnat conţine şi un mecanism de monitorizare a aplicării. Trump a afirmat că dacă va fi semnată şi "Faza a 2-a" a acordului, taxele vamale impuse Chinei vor fi diminuate.

Donald Trump a confirmat că intenţionează să se deplaseze în China pentru continuarea negocierilor în sensul Etapei a II-a a Acordului comercial bilateral.Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN