Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A murit o mare reprezentantă a culturii româneşti. Anunţul, făcut chiar de ministrul Vulpescu

Friday, 20 January 2017, 18:44 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul o descrie pe Janina Ianoși drept "un model moral și cărturăresc discret". "S-a stins, cu discreția cu care a trăit, una dintre marile traducătoare ale noastre: profesoara Janina Ianoși", a scris Vulpescu.

Doctor în filosofie, profesoară universitară și traducătoare, Janina Ianoși a semnat peste patruzeci de volume de traduceri din limbile rusă, franceză și germană, cele mai multe dintre ele titluri fundamentale: Lev Tolstoi ("Jurnal"), Konstantin Paustovski ("Trandafirul de aur"), Marina Țvetaieva ("Proză"), Vasili Grossman ("Panta Rhei"), Andrei Platonov ("Cevengur"), Friedrich Nietzsche ("Despre genealogia moralei", în colaborare cu Horia Stanca), Lev Șestov ("Apoteoza lipsei de temeiuri"), Heinrich Heine ("Contribuții la istoria religiei și filosofiei în Germania"), amintește ministrul.

Janina Ianoși a fost, timp de 65 de ani, soția scriitorului Ion Ianoși. "A plecat dintre noi la numai șase luni după Ion Ianoși, lăsând în urmă o operă de excepție și amintirea unei ființe de o bunătate intelectuală și umană cu totul rară în cultura română. Încă o absență care nu poate fi suplinită, încă un model moral și cărturăresc discret, de care aveam atâta nevoie...", a mai scris ministrul Culturii.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL