Încă o zi liberă de la stat în 2018: Vinerea Mare. Proiectul legislativ a trecut de Senat

 
VINEREA MARE ZI LIBERĂ 2018. 
VINEREA MARE ZI LIBERĂ 2018. 

Vinerea Mare zi liberă 2018. Românii ar putea avea, începând cu 2018, încă o zi liberă de la stat. Conform unei propuneri legislative, care a trecut astăzi de Senat, Vinerea Mare este sărbătoare legală în care nu se lucrează. Vinerea Mare zi liberă 2018. Propunerea legislativă are în vederea completarea art. 139 din Legea 53/2003 - Codul muncii, depusă la Senat. "Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Propunerea legislativă a fost adoptată astăzi de Senat, urmând să fie votată şi în Parlament.

Propunerea legislativă prin care Vinerea Mare ar urma să devină zi liberă a fost semnată de 42 de senatori şi deputaţi şi de la putere, şi din opoziţie. Iniţiator este Szabo Odon.

Când pică Paștele în 2018

″În majoritatea ţărilor UE, țări care conform datelor statistice sunt mai puţin declarate a fi creştine, Vinerea Mare fiind una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului, practic este declarată ca fiind zi liberă în 16 ţări în UE. Chiar mai mult, instituţiile Uniunii Europene, Comisia Europeană acordă an de an Vinerea Mare zi liberă", spune Szabo Odon.

Vinerea Mare zi liberă 2018.  Paştele pică pe 8 aprilie

Vinerea Mare zi liberă 2018. În 2018, Paştele ortodox va fi duminică 8 aprilie. Altfel spus, ziua liberă de la stat va fi doar teoretică, pentru că oamenii vor sta oricum acasă. Se adăugă însă a doua zi de Paşte, luni, 9 aprilie, iar dacă proiectul va fi aprobat în Parlament, romanii vor avea liber şi vineri, 6 aprilie. Aşadar, sunt 4 zile legate.

Când pică Rusaliile în 2018. Am putea avea chiar o vacanță de mai bine de o săptămână

Vinerea Mare, Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. În această zi, credincioşii ţin post negru, iar seara participă la Denia Prohodului Domnului, adică la slujba de înmormântare a Mântuitorului.

Vinerea Mare zi liberă 2018. Sărbători legale în 2018

Vinerea Mare zi liberă 2018. Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); prima şi a doua zi de Paşte; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

ZILE LIBERE 2018. Când sunt următoarele zile libere pentru români

Codul muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vlad
21 Feb 13:32
Alte natiuni muncesc pe branci de peste 60 de ani, numai noi,ne trezim ca ne mai trebuie inca o zi libera!.Stiti de ce ? STATUL ROMAN, PRIN POLITCIIENII SAI DE TREI PARALE FAC CE FAC CA SA FIE PE PLAC ROMANILOR SAU STATUL ROMAN VREA SA MAI SCAPE DE EFORTUL BUGETAR URIAS !.FACETI LEGI CA DE ACEEA V-AU TRIMIS ROMANII IN APRLAMENT NU SA DATI LEGI CARE SUNT CONTRAPRODUCTIVE prin tot felul de smecherii legislative, culmea plecata de la SENATUL ROMANIEI SI PRESEDINTELE SAU CE APRERE ARE ? ASTEPTAM DOMNULE SA LE SPUNETI ROMANILOR CA LE DAM O ZI LIBERA PENTRU CA ROMANIA SI-A INDEPLINIT PALNUL SI SE AFLA IN PRIMELE ZECE STATE CELE MAI BOGATE ! SIA TUNCI TRAI NENEACA !IN LOCUL LOR AS DA 365 DE ZILE LIBERE SI ASA MA SCAPA DE TOT FELUL DE INITITATIVE LEGISLATIVE !
Răspunde
0 0
Vlad
21 Feb 13:26
Cu atatea Zile libere ma intreb daca mai munceste cineva in tara asta ! cea mai buna meserie este cea d e parlamentar,dau flacaii astia la tot felul de PROEICTE LEGISLATIVE DE ZILE LIBERE IN LOC S ASE OCUPE DE LCURURI SERIOASE PENTRU CARE AU FOST TRIMISI IN PARLAMENTUL ROMANIEI CA DOAR NU I-AU TRIMSI EXTRATERESTRII. SUNTEM O NATIUNE CONDAMNATA SI S ACOMPARAM CU ALTE NATIUNI EX. COREEA DE SUD CA TOT SUNT JOCURILE OLIMPICE ACOLO. OAMNEII ASTIA MUCNESC PE BRANCI INCLUSIV SAMBATA SI SA NE UITAM LA PIBUL ROMANIEI DE NICI 200 MLD EURO SI LA PIBUL COREEA DE SUD CARE A DEPASIT DE MULT 1000 MILAIRDE DE DOLARI SUA ESTE ADEVARAT LA O POLULATIE DE PESTE 50 MILIOANE DE COREENI. DAR TARA ASTA ESTE CA O FOLOARE ! DACA TOTI POLITICIENII NSOTRII DE FRUNTE NU A RMAI DA ACESTE ZILE LIBERE SI ROMANII SA PUNA OSUL AL TREABA ALTFEL AR ARATA ROMANIA IN ZECE ANI!DAR CU ATATEA ZILE LIBERE O SA AVEM PROSPERITATE LA PASTELE CAILOR ! NE MAI MIRAM CA PLEACA ROMANII DESTEPTI SI RAMAN IN TARA DOAR CEI CARE NU POT FACE PASUL INA FARA DIN DIVERSE MOTIVE!PACAT ! CAND VOM AVEA POLITICIENI RESPONSABILI SI CARE SA SE ANGRENEZE LA PACHETE LEGISLATIVE SERIOASE PRIVIND DEZVOLTAREA ROMANIEI IN PERSPECTIVA ATUNCI VOM SPUNE, DA ,UITE CA S EPOATE ! DA RPANA ATUNCI MAI ESTE MULT !
Răspunde
0 0
nicoleta
21 Feb 12:50
Pentru unii ar putea fi 4 zile libere legate... dar pentru cei care lucreaza in productie si multe alte domenii ( vor veni sambata inainte de ziua de Paste). Deci inca o zi pentru bugetari ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?