Este foarte frumoasă, dar are şi proprietăţi vindecătoare. Sigur nu ştiai asta despre magnolie!

 

De o frumusețe deosebită, de o rară noblețe și eleganță, magnolia este dorită în fiecare grădină și este apreciată, din vechime, pentru numeroasele proprietăți curative.

Magnolia este des utilizată în special pentru decorarea grădinilor sau a teraselor în aproape toate colțurile lumii.

Plantă de ornament și medicinală, în China este folosită încă din 1083 la vindecarea unor boli. În medicina tradițională chineză se folosește scoarța trunchiului arborelui Magnolia Officinalis, la realizarea unor preparate eficiente în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a stărilor de diaree, greață și vomă.

Scoarța arborelui conține magnolol și honokiol, substanțe care s-au dovedit a fi benefice în tratarea anxietății. În Japonia, specia Magnolia Obovata era folosită în același scop. În timp, s-a dovedit proprietatea acesteia și de a reduce alergiile și reacțiile astmice. Scoarța de magnolie are și calități de hepatoprotector.

Parfumul delicat al magnoliei are și o calitate la fel de importantă: efectul antistres și relaxant, de aceea este folosit și pentru odorizarea aerului din încăperi. Asiaticii utilizează scoarța de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panică, datorită efectelor sedative pe care le are aceasta, scrie Agerpres.

Cercetătorii din mai multe universități prestigioase ale lumii au realizat, în ultimii ani, tot mai multe studii privitoare la efectele terapeutice ale magnoliei, reușind să facă o listă, încă succintă, a beneficiilor aduse de magnolol și honokiol, substanțe prezente mai ales în scoarță, dar și în bobocii de floare. Magnolia a atras interesul cercetătorilor din domeniul medicinei dentare deoarece extractul din scoarță de magnolie oprește înmulțirea bacteriilor responsabile cu apariția cariilor sau a bolilor paradontale.

Magnolia Officinalis este folosită ca tonic în perioada de convalescență. Mugurii sunt folosiți pentru reducerea indispozițiilor și problemelor intestinale. Magnolia Liliiflora este înregistrată în "Istoria Farmaceutică Naturistă" drept o plantă "drog" pentru durerile de cap. Alcaloizii, care se extrag din mugurii Magnoliei Salicifolia, acționează ca agenți anti-inflamatorii, inhibitori ai sistemului central nervos și agenți blocanți neuromusculari.

Magnolia și-a mai demonstrat eficiența și în osteoporoză și protejarea funcției cardiovasculare. Se cunoaște, de asemenea, eficiența acesteia în reducerea poftei de mâncare și în normalizarea greutății corporale, precum și în eliminarea insomniilor.

Bobocii de magnolie sunt utilizați de asiatici în special și în tratarea sinuzitei și a congestiilor cerebrale, evident, alături de un tratament alopat corespunzător. Un ceai de plante cu flori de magnolie și alte ierburi chinezești s-a dovedit a îmbunătăți stările în sinuzita cronică după un consum de șase săptămâni.

Recent, s-a dovedit că extractul de magnolie are calități neașteptate fiind, printre altele, anticoagulant. Poate împiedica sângerarea sau formarea de cheaguri în timpul intervențiilor chirurgicale. Extractul din petale de magnolie fermentat s-a dovedit, de asemenea, a fi un promițător antioxidant natural și agent anti-cancer, potrivit cms.herbalgram.org.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?