Cine este Lia Savonea, noul președinte al CSM

 
Lia Savonea, noul președinte al CSM
Lia Savonea, noul președinte al CSM
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Lia Savonea, noul președinte al CSM Nicolae Solomon, vicepreședintele CSM Lia Savonea

Lia Savonea este noul președinte al CSM. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă cu majoritate de voturi în plenul Consiliului Suprem al Magistraturii de miercuri.Lia Savonea, noul președinte al CSM. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă miercuri președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru 2019, iar procurorul Nicolae Solomon este noul vicepreședinte al instituției, potrivit rezultatelor votului. Anunțul a fost făcut de Simona Marcu, actualul președinte al instituției.

Lia Savonea a fost președintele Curții de apel București (CAB). Lia Savonea a reușit să coaguleze o majoritate, considerată pro-PSD, în Secția pentru judecători a Consiliului și în plen.

În noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Lia Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea.

La începutul lui octombrie, Secția pentru judecători, dominată de judecătoarea Lia Savonea, l-a criticat dur pe ambasadorul SUA, pe motiv că ar afecta independența justiției.

Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale, potrivit g4media.

Din partea partea procurorilor a candidat George Solomon, un profesionist independent, venit de la Parchetul Capitalei.

Ce dosare va gestiona Lia Savonea în 2019 noua conducere a CSM. Anul viitor, în toamnă, expiră mandatul șefei ICCJ, judecătoarea Cristian Tarcea. Ea mai are dreptul la un mandat de 3 ani, însă este la mâna Secției pentru judecători din CSM.

Potrivit noilor modificări legislative operate de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la Înalta Curte se fac de către Secția pentru judecători a CSM.

De asemenea, șefa CSM Lia Savonea, alături de alte două judecătoare, numește șefii și procurorii de execuție ai noii Secții de anchetare a magistraților. Tot șefa CSM și alte două judecătoare cu rang de Curte de apel vor selecta conducerea Inspecției Judiciare.

Tot în 2019, în iulie, expiră mandatul procurorului general Augustin Lazăr, dacă va reuși să se mențină până atunci în funcție, după ce ministrul justiției, Tudorel Toader a cerut revocarea sa din funcție, iar un proces se judecă în instanță suspendarea revocării.

Numirile la șefia marilor parchete se fac în continuare de președintele țării, la propunerea ministrului de Justiție, cu avizul consultativ al Secției pentru procurori, însă, după modificările legislative, Iohannis are dreptul să respingă o singură dată propunerea lui Tudorel Toader.

În ce privește numirile în funcțiile de șefi de secție la marile parchete, acestea se fac de către Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Stan
13 Dec 12:13
Critici ambasadorul SUA cand este clar coruptia criminalului iliescu bolsevicul, si averile colosale ale infractorilor psd? Asteptam noi poporul roman sa vedem pana unde va merge coruptia iliesciana in Romania...Pedeapasa tradatorilor nu va fi usoara..
Răspunde
0 0
Cât timp la inchisoare nu merg si miseii,avem corupti
14 Dec 10:57
10 Hai,domnul Stan,demult astept un kenner,spunti-i și mie un corupt ?Adica unul corupt ,corupt ,nu făcut de procurori si preluat verbal de hashtagi ?Ziceti de Udrea,de Orban,De ponta,dar ăstia nu au devalizat bugetul tării si nici pagube economiei naționale nu au adus,ca dl Iliescu ,spuneti,sau glumiti ?
0 0
Căt timp minciuna nu se pedepseste,prosperam,prosperăm
14 Dec 11:01
10 Hai,domnul Stan,demult astept un kenner,spunti-mi și mie un corupt ?Adica unul corupt ,corupt ,nu făcut de procurori si preluat verbal de hashtagi ?Ziceti de Udrea,de Orban,De ponta,dar ăstia nu au devalizat bugetul tării si nici pagube economiei naționale nu au adus,ca dl Iliescu ,spuneti,sau glumiti ?
0 0
Sperata moare ultim,dar tot moare odata cu noi.
12 Dec 18:27
La o sedinta a CSM dl președinte a vorbit despre guvern si a ridicat osanale autoritaților străine- Comisia de la Venetia,PUE.MCV,insemnă asta or ca v-a abandonat,or nu este de partea tării.Cu asta trebuie sa se ocupe CSM,cu codurile penale,Doamne,nu mă trăzni acum ,mai lasă-mă sa văd unde ajunge tara !.Un sef de stat ar fi spus,faceti ca judecătorii patriei sa respecte legea,inlăturati abuzurile care costa vieti omenesti,nu ca i-a murit capra lui Ion,si lasati guvernul sa guverneze,parlamentul sa legifereze,nu mai dati sfaturi publice, ca dl Dănilet,poporul nu e unul de tâmpiti.Dl presdeinte poate are o viziune politica,intărim latura represiva a statului,ca Stalin sau Hitler,sa inlocuim pedepsa cu maăsuri administrative.Terminati,le-as fi spus, cu interpretări deldestea -si altii insemnă alături de teroristi si primarii PSD,foloase necuvenite,insemna ca sa nu dai mana cu un demitar,ca il flatezi,si e un folos.Nu vi sa pare că am ajuns de râsul lumii ?Atunci e bine,sarcina rămâne la Dl Dragnea ,si dacă il schimbati ,urmasii, urmasilor nostrii ne se vor intarce la teroarea stalinistaă/era sa scriu DNA-istă/ si vom fi salvati !ata ce nu trebuie să însemne „Voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp”.Doresc noii conducători altceva ?Astptăm !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?