MENIU

Viitor sumbru și înghețat: ne amenință ''anii fără vară''

Oamenii de știință avertizeaza că mega-erupțiile vulcanice, coroborate cu scădea capacității oceanului planetar de a stabiliza temperatura globală, ar putea crea mari probleme.  

Un studiu recent arată că toate distrugerile provocate de cataclisme vulcanice precum Vezuviu sau Krakatoa pot fi o nimica toata față de ceea ce ar putea provoca, în viitor, fenomene de aceeași intensitate, scrie Daily Mail.

Efectul descris de specialiștii Centrului Național pentru Cercetări Atmosferice Colorado este acela al ''anii fără vară''.

Ei au folosit ca model pentru analiza lor explozia cataclismică a vulcanului Tambora, din Indonezia, în 1815. Din cauza cantităților uriașe de praf și compuși de sulf ce s-au ridicat în atmosferă, a urmat, în 1816, un an fără vară, mai ales în Europa și America de Nord. Recoltele au fost compromise, iar la nivel mondial se estimează că au murit 100.000 de oameni.

Dacă însă cataclismul s-ar repeta, la exact aceeași magnitudine, în 2085, efectele ar fi cu mult mai dramatice. Perioadele de frig, cu ninsori și înghețuri, ar fi mai lungi și mai intense, acoperind cam aceleași regiuni. Explicația este că, prin topirea ghețurilor polare, temperatura Oceanului Planetar scade și, odată cu ea, capacitatea de a juca rolul unui stabilizator termic în cazul răcirii atmosferei.



Mai multe articole despre:
Vulcan încălzirea globală