MENIU

PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Cum se anunţă VREMEA ÎN APRILIE

<p>PROGNOZA METEO pentrru luni si marti / Foto: telegraph.co.uk</p>

Valorile termice preconizate de meteorologi pentru intervalul 24 martie - 6 aprilie vor fi oscilante de la o zi la alta, iar ploile vor acoperi întreg teritoriul, în special din 28 martie.

Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie publicată luni, temperaturile vor scădea în 25 și 26 martie, în majoritatea regiunilor, după care vor reveni la un nivel normal pentru această perioadă.

Conform meteorologilor, citaţi de agerpres.ro, în Banat, valorile termice vor fi în scădere față de cele înregistrate până în data de 24 martie, dar se vor situa, în general, în jurul celor climatologic normale pentru sfârșit de martie și început de aprilie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 14 — 17 grade. Valori mai mici se vor înregistra în zilele de 25 și 26 martie, când, la nivelul întregii regiuni, media temperaturii diurne va fi între 9 și 13 grade, mai răcoare decât în mod obișnuit.

În aceleași două zile, vor fi posibile și temperaturi minime ceva mai coborâte, iar în restul intervalului de prognoză valorile nocturne se vor încadra în limite climatologic normale, respectiv 4 — 6 grade, în medie. Ploi pe spații mai extinse vor fi în 24 martie și în jurul datei de 28 martie, când se pot cumula și cantități de apă mai însemnate, în timp ce în restul intervalului se pot semnala doar ploi locale, în general slabe.

În Crișana, valorile termice vor fi în scădere față de cele înregistrate până în data de 24 martie, iar zilele de 25 și 26 vor fi caracterizate de o vreme mai răcoroasă, cu temperaturi ziua în medie de 9 — 13 grade. În restul intervalului de prognoză se estimează un regim termic apropiat de cel climatologic normal pentru sfârșit de martie și început de aprilie, cu o medie a temperaturilor maxime de 13 — 16 grade. Regimul mediu al valorilor nocturne va oscila tot în jurul mediilor multianuale specifice, respectiv de la două la 5 grade. Probabilitatea de ploaie se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar în data de 24 martie ploile vor fi frecvente și mai importante cantitativ.

În Transilvania, după valorile foarte ridicate înregistrate inclusiv în data de 24 martie, vremea se va răci, astfel că regimul temperaturii aerului în 25 și 26 martie va fi ușor sub mediile multianuale specifice, respectiv de 10 — 11 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime între 11 și 14 grade, apropiate de normalul climatologic pentru acest interval. În privința temperaturilor minime, la nivelul întregii regiuni, se estimează o scădere, astfel că vor fi în medie 0 — 3 grade, reprezentând valori specifice perioadei. Totuși, vor mai fi și nopți cu temperaturi ușor negative, în special în zonele depresionare. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 24 — 25 martie, când acestea vor fi frecvente și în cantități mai însemnate, dar și în jurul datelor de 28 martie și 1 aprilie. În restul intervalului de prognoză, aria ploilor, în general slabe, va fi mai restrânsă.

În Maramureș, vremea se va răci în următoarele două zile, astfel că regimul temperaturii aerului va fi caracterizat de valori sub mediile multianuale specifice, fiind de așteptat 9 — 10 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime de 12 — 14 grade, apropiate de normele climatologice ape perioadei. Temperaturile minime, la nivelul întregii regiuni, vor fi de asemenea în scădere, astfel că vor fi în medie 1 — 4 grade, reprezentând valori specifice perioadei din an. Probabilitatea pentru ploi se va menține relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi mai frecvente și posibil mai însemnate cantitativ în perioada 24 — 25 martie.

În Moldova, intervalul de prognoză va debuta cu temperaturi mult mai ridicate decât cele specifice datei calendaristice, în medie de 20 de grade, apoi răcirea vremii va determina înregistrarea unui regim termic apropiat de valorile medii multianuale, cu un ecart mediu diurn de la 10 la 15 grade, cu ușoare oscilații de la o zi la alta. În privința valorilor nocturne, acestea se vor menține în jurul celor climatologic normale, media minimelor urmând a fi de între două și 5 grade Celsius, posibil ușor mai mici în perioada 31 martie-2 aprilie. Ploi mai frecvente și local posibil mai însemnate cantitativ se vor semnala în perioada 25 — 26 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoză fiind de așteptat ploi pe spații restrânse, în general slabe.

În Dobrogea, regimul termic va fi în general mai ridicat decât cel mediu multianual la sfârșit de martie și început de aprilie, cu un ecart mediu diurn de la 13 la 16 grade. Temperaturi mai ridicate se vor atinge în ziua de 24 martie în partea de vest a regiunii, în timp ce în zona litoralului media maximelor va fi ceva mai modestă, de 10 — 11 grade. Totodată, valorile nocturne se vor situa peste cele specifice perioadei, media minimelor urmând a fi de 4 — 8 grade. Ploi mai frecvente se vor semnala în 25 martie și în perioada 28 — 29 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoză fiind posibile ploi izolate, în general slabe.

Pentru zona Munteniei, intervalul de prognoză va debuta cu temperaturi mult mai ridicate decât cele specifice datei calendaristice, cu o medie de 21 de grade pentru ziua de 24 martie. Apoi, răcirea vremii va determina înregistrarea unui regim termic mai apropiat de valorile multianuale la sfârșit de martie și început de aprilie, cu un ecart mediu diurn cuprins între 13 și 17 grade, cu ușoare oscilații de la o zi la alta. Și valorile nocturne vor scădea ușor începând din 26 martie, dar se vor menține în jurul celor climatologic normale, media minimelor fiind de până la 5 grade, posibil ușor mai mici în perioada 30 martie — 1 aprilie. Ploi mai frecvente și posibil mai însemnate cantitativ se vor semnala în 25 și 28 martie, pentru celelalte zile ale intervalului de prognoză fiind posibil să plouă pe spații mai restrânse, în general slab.

În Oltenia, răcirea vremii va determina înregistrarea unui regim termic apropiat de valorile multianuale la sfârșit de martie și început de aprilie, cu o estimare între 13 și 16 grade, cu ușoare oscilații de la o zi la alta. Valorile nocturne vor scădea ușor începând din 26 martie, dar se vor menține în jurul celor climatologic normale, începând cu două grade Celsius, posibil ușor mai mici în perioada 30 martie — 1 aprilie. În perioada 24 — 28 martie sunt așteptate ploi frecvente și posibil mai însemnate cantitativ, iar pentru celelalte zile ale celor două săptămâni de prognoză doar pe spații mai restrânse.

La munte, după valorile ridicate consemnate la începutul acestei săptămâni, vremea se va răci. Astfel, regimul temperaturii va deveni apropiat de cel climatologic normal și sunt estimate, în medie, temperaturi maxime între două și 6 grade Celsius, și minime nocturne sub pragul de îngheț. Precipitațiile vor fi mai frecvente și mai însemnate cantitativ în perioada 24 — 25 martie, dar și în jurul datei de 28 martie. În special la altitudini mari, există posibilitatea apariției de lapovițe sau ninsori.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 24 martie — 6 aprilie, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.