MENIU

COD PORTOCALIU de fenomene meteo SEVERE: furtuni, ploi torențiale și vijelii

COD PORTOCALIU de fenomene meteo SEVERE: furtuni, ploi torențiale și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în mai multe judeţe din nordul ţării în a doua parte a acestei zile. Conform prognozei, începând de duminică, ora 13:00, şi până luni la ora 02:00, în nordul Moldovei şi în zona Munţilor Apuseni, apoi şi în Maramureş şi în nordul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torenţiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină. Se vor acumula cantităţi de apă de peste 30-40 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp, notează Agerpres.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în nord-estul, nordul, centrul și nord-vestul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 28 iunie, ora 13:00 – 29 iunie, ora 02:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate
Zone afectate: conform textului și hărții

În nordul Moldovei și în zona Munților Apuseni, apoi și în Maramureș și în nordul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30...40 l/mp și pe arii restrânse 50...60 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 10:00 – 30 iunie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în zonele de deal și de munte, precum și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.