MENIU

Zeci de menajere din Abruzzo i-au salvat pe bătrânii de care aveau grijă

Foto: RTV

În timp ce politicienii se luptă pentru un loc în Parlamentul European, zeci, poate chiar sute de români şi-au găsit deja un loc în inimile europenilor. Imediat după cutremurul care a îndoliat Italia în luna aprilie, jurnaliştii italieni au descoperit că foarte mulţi bătrâni din zonă au supravieţuit doar datorită menajerelor de origine română. Aceste femei şi-au riscat viaţa pentru a-i salva pe cei pe care îi îngrijeau. Pentru eroismul lor, jurnaliştii italieni le-au numit simplu: ÎNGERI.

La începutul lunii aprilie, Regiunea Abruzzo arată ca după război: morţi, răniţi, mii de case ăn ruină şi zeci de tabere de refugiaţi. Bilanţul reflectă în parte dramele trăite de oamenii din această regiune a Italiei. În urma seismului din 6 aprilie sute de oameni au murit şi zeci de mii au rămas fără case. În momentul în care fiecare fugea, încercând să-şi salveze viaţa, au fost şi oameni care au riscat salvând vieţile altora. Presa italiană a descoperit că mulţi bătrâni italieni au scăpat doar pentru că au fost ajutaţi de menajerele românce care-i îngrijeau.

Sunt doar câteva dintre mărturiile româncelor care stau la căpătâiul bătrânilor neputincioşi din regiunea Abruzzo. Pentru aceste femei, îngrijirea unui bătrân nu e doar o slujba. Există şi o relaţie de afecţiune şi respect, formată în timp.

Devotamentul româncelor nu s-a văzut doar în clipele de după cutremur. Menajerele i-au însoţit pe bătrâni şi în corturile amenajate de autorităţi.

După cutremurul din L'Aquilla, italienii şi românii din zonă au fost obligaţi să trăiască împreună în taberele ridicate de Crucea Roşie. Indiferent de cetăţenie, statut social sau avere, italienii şi imigranţii români au dormit şi au mâncat împreună în corturile amplasate lângă localităţile în ruină. În Abruzzo trăiesc în jur de 1,3 milioane de oameni dintre care aproape 20.000 sunt imigranţi români.
Mai multe articole despre:
cutremur românce bătrâni menajere