MENIU

WWF: Zonele protejate din Retezat şi Piatra Craiului se transformă în pârtii de schi

Audio: Andreas Beckmann despre dezvoltarea staţiunilor de schi în Carpaţi
Foto: metropotam.ro

Potrivit unui studiu realizat de WWF, "Elefanţi Albi în Munţii Verzi: Dezvoltarea staţiunilor de schi în Bulgaria, România, Slovacia şi Ucraina", multe dintre staţiunile de schi ce vor fi dezvoltate în ţările central şi est europene vor fi amplasate în zone protejate prin lege.

Până la două treimi din zonele pentru schiat din Europa ar putea dispare în urma lipsei zăpezii, cauzată de încălzirea globală, susţine un studiu al Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Un raport WWF sugerează că, un destin similar al Europei Centrale şi de Est, va conduce către dezvoltarea a noi staţiuni turistice. Doar în România, au fost planificate 102 staţiuni montane dedicate schiului, unele în zone protejate, iar Ucraina doreşte să creeze cea mai mare staţiune din Europa.

"Realizarea facilităţilor pentru schi îndepărtează zone mari de pădure, pentru a face loc pârtiilor, drumurilor de acces şi infrastructurii, reducând şi fragmentând astfel habitatul vieţii sălbatice", a declarat Andreas Beckman, director al programului Dunăre-Carpaţi, din cadrul WWF (World Wildlife Fund).

Cele mai multe proiecte de staţiuni din Europa Centrală şi de Est sunt amplasate sub 1.500 metri altitudine, un prag considerat a fi, cel puţin în Alpi, cel mai jos punct unde poate fi declarată viabilă o staţiune de schi, din punct de vedere al zăpezii necesare schiatului.

Munţii Carpaţii, în care sunt planificate multe din staţiunile turistice, sunt casa a peste jumătate din populaţia de urşi bruni, lupi şi râşi din Europa. Pădurile străvechi de fag ce se întind din Slovacia până în Ucraina sunt ultimele păduri naturale ale Europei şi au fost introduse recent pe lista ONU, World Heritage.

Unele dintre aceste staţiuni turistice sunt ilegale şi nu foarte inteligent proiectate: un număr de proiecte bulgare sunt construite în zone protejate precum Rila şi Parcul Naţional Pirin.

În România, un program al statului plănuieşte construcţia unor staţiune pentru schi în opt parcuri naţionale, incluzând Retezat şi Piatra Craiului, zone protejate prin lege.

O problemă comună tuturor ţărilor din regiune este calitatea proastă a evaluărilor asupra impactului mediului, multe dintre ele nefiind la standarde europene.

"Lucrul cel mai puţin responsabil pe care îl pot face autorităţile este să asigure că aspectul economic al dezvoltării staţiunilor turistice montane, pentru schi, justifică distrugerea mediului", a declarat Beckmann.

"Cel mai bine ar fi ca autorităţile să încerce să afle cum pot să beneficieze de natură fără să o distrugă", a subliniat directorul programului Dunăre-Carpaţi.

Studiul WWF "White Elephants in the Green Mountains: Ski develompents in Bulgaria, Romania, Slovakia and Ukraine" (Elefanţi Albi în Munţii Verzi: Dezvoltarea staţiunilor de schi în Bulgaria, România, Slovacia şi Ucraina", poate fi citit în întregime pe site-ul organizaţiei.