MENIU

Vrâncenii doneză sânge în schimbul bonurilor valorice

Foto: Realitatea TV

Record de donatori în judeţul Vrancea. Criza financiară i-a făcut pe tot mai mulţi vrânceni să ia cu asalt Centrul de Transfuzie din Focşani pentru a dona sânge. Medicii nu mai au unde să depoziteze pungile. Ei au spus că de aproape 20 de ani nu au mai întâlnit o asemenea problemă.

Sărăcia cu care se confruntă i-a făcut pe tot mai mulţi vrânceni să doneze sânge. Medicii au spus că 90% dintre donatori vin pentru cei 58 de lei pe care îi primesc. Dacă în urmă cu zece ani donatorii veneau din spirit civic, acum pe aceştia îi numeri pe degete.

Centrul de Transfuzie Sangvină Vrancea are acum atît sînge că nu mai are unde să-l depoziteze. Surplusul l-a trimis chiar la Bucureşti şi Iaşi.

"Un alt inconvenient. Necesarul de frigidere şi de congelatoare pentru a stoca acest sânge care îl utilizăm nu numai pentru judeţul Vrancea", a declarat Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Vrancea.

Şi în alte judeţe este aceeaşi situaţie. Numărul de donatori aproape că s-a dublat faţă de o perioadă normală. Creşterea a scos din criză spitalele care, spun medicii, nu mai sunt nevoite să amane operatii din lipsă de sânge. 

Mai multe articole despre:
sărăcie Vrancea sânge donatori bonuri