MENIU

Vosganian susţine că împrumutul de la FMI este necesar

Foto: iasi.comunicat.ro

Fostul ministru de finanţe, Varujan Vosganian, a declarat sâmbătă că România are nevoie de împrumutul de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, din cauza riscului prezentat de deficitul public, necesarul de finanţare fiind, în opinia lui, de 18-20 miliarde de euro.

"Dacă am avea un exerciţiu fiscal bun şi un deficit bugetar al statului finanţabil, nu am avea nevoie de acord de la FMI. Problema este însă că Guvernul nu reuşeşte să asigure o proiecţie sustenabilă a deficitului public, deficitul public va fi mult mai mare pentru că o samă de venituri au fost supraestimate, o seamă de cheltuieli nu au fost incluse în legea bugetului şi produsul intern brut a fost prognozat exagerat. (...) Dacă vrei o protecţie liniştitoare pentru România, ai nevoie de 18-20 miliarde de euro", a declarat, în conferinţă de presă, la Iaşi, şeful Comisiei economice din cadrul Senatului, Varujan Vosganian.

Fostul ministru a subliniat că, printre altele, s-au estimat venituri mai mari cu 3,5 miliarde de euro şi nu s-au inclus în buget salarii de 1,2 miliarde de euro. "Există un risc total de neplată care poate să meargă până la zece miliarde de euro", a concluzionat Vosganian.

Senatorul a mai spus că riscul pe deficitul public este foarte mare şi din cauza scăderii veniturilor statului, în lunile ianuarie şi februarie 2009. "În primele luni ale anului, veniturile erau la 92% din valoarea celor de anul trecut. Cum veniturile au fost estimate să crească cu 14%, rezultă o diferenţă de 20%. Dacă şi în luna martie veniturile vor continua să scadă, avem nevoie de o nouă lege a bugetului", a avertizat fostul ministru de finanţe.

În opinia acestuia, nu există momentan niciun risc legat de sistemul bancar, în ceea ce priveşte lichiditatea în lei. Problema intervine, susţine Vosganian, în momentul când băncile vor cumpăra euro pentru a returna linii de finanţare externe. Astfel, cu fondurile de la FMI, BNR ar putea alimenta piaţa valutară pentru asigurarea lichidităţilor în euro.

"Datoria totală a României este de 50 miliarde de euro, din care opt miliarde reprezintă datoria publică. Din cele 42 de miliarde euro, datorii ale băncilor şi companiilor private, 24 miliarde euro sunt scadente pe termen scurt. Din aceste 24 de miliarde, 11 miliarde de euro sunt datorii ale băncilor", a explicat Vosganian. 

Fostul ministru a mai susţinut că în România a avut loc un "transfer de criză", dificultăţile financiare fiind cauzate de situaţia la nivel mondial şi nu de politicile fostei administraţii.

"Toate datele din septembrie şi octombrie nu arătau o asemenea criză, eu am folosit atunci inclusiv prognoze ale FMI. În România a avut loc un transfer de criză, economia românească a fost contaminată. Acum însă am intrat într-un cerc vicios: am internalizat criza - se reduce atât consumul productiv cât şi cel casnic", a mai spus Vosganian.

Cât priveşte deficitul bugetar pe anul 2008, care are o valoare de 5,2% în urma evaluărilor actualei guvernări, Vosganian a precizat că deficitul se datorează, printre altele, exerciţiului fiscal al administraţiilor locale sau titlurilor nominative la Fondul Proprietatea. Potrivit lui Vosganian, deficitul real este de 2,8% pentru că în deficitul de 5,2% sunt incluse procentele care reprezintă scăderea veniturilor în primele luni ale anului 2009, despăgubirile acordate de stat, "prostiile legislative ale PSD" şi deficitul admnistraţiilor locale care au acumulat bani pe care nu i-au putut cheltui.

 

Mai multe articole despre:
Varujan Vosganian FMI deficit public