MENIU

Voronin crede că este posibil ca Republica Moldova să fie integrată în România peste 20 de ani

Foto: RTV

Preşedintele Vladimir Voronin a sugerat, într-un interviu pentru RIA Novosi, că prin alegerile din 29 iulie există pericolul ca Transnistria să fie pierdută definitiv, iar Republica Moldova să intre sub protectorat internaţional, iar după 20 de ani să fie integrată în România.

El a mai spus că este vorba despre o continuare a tacticii din 7 aprilie. Voronin este convins că evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău au reprezentat "un răspuns isteric" la întrevederea pe care a avut-o la 18 martie cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

"Chiar atunci, imediat după întrevederea cu Dmitri Medvedev, după ce a apărut o adevărată şansă de unificare (cu Transnistria), opoziţia şi-a înaintat acuzaţiile de posibilă falsificare a alegerilor", a spus Voronin sâmbătă.

"Tot dramatismul pogromurilor din 7 aprilie a fost construit în aşa fel pentru a convinge în primul rând populaţia din Transnistria că nu poate fi vorba de nicio unificare. În acest sens erau orientate şi lozincile pro-româneşti ale opoziţiei, drapelul românesc arborat pe clădirea Preşedinţiei, precum şi poziţia autorităţilor României şi a presei româneşti", a subliniat Voronin.

El a mai declarat că "preşedintele României şi-a exprimat deschis şi direct susţinerea faţă de opoziţia noastră radicală, iar câteva zile mai târziu a declarat că nu va semna niciodată acordul de frontieră cu Republica Moldova".

Preşedintele consideră că "provocarea opoziţiei de organizare a unor noi alegeri reprezintă continuarea politicii din 7 aprilie, dar de această dată prin metode noi".

"Scenariul este simplu: nu a mers în Piaţă, haideţi să paralizăm procesul de conducere a ţării, haideţi să o 'împingem' într-o criză politică, într-o nouă campanie electorală", a explicat Voronin. "Şi atunci, indiferent cine va câştiga alegerile, sigur va pierde toată Moldova. Tocmai atunci ar fi posibilă obţinerea înfrângerii ei politice, economice şi sociale, transformarea într-o regiune de conflict, într-o a doua Transnistrie. Tocmai atunci ar fi posibil să ne luăm rămas-bun de la Transnistria, iar Republica Moldova să fie trecută sub protectoratul internaţional pentru 20 de ani, cu integrarea ulterioară în România", a subliniat Voronin.

Voronin consideră că opozanţii se "comportă ca o putere ce provoacă în mod conştient o serioasă catastrofă geopolitică, în care va fi atrasă inevitabil şi România şi Ucraina şi Rusia". "Iată de ce alegerile anticipate, ce vor avea loc la 29 iulie, vor deveni în fond un plebiscit în problema indepdendenţei noastre", a adăugat Voronin. "Cu cât mai democratice vor fi aceste alegeri, cu atât mai multă atenţie le va fi acordată din partea tuturor observatorilor internaţionali, fie aceştia din partea UE sau din partea CSI", a mai spus preşedintele moldovean în exerciţiu.

Voronin a mai spus pentru RIA Novosti că este convins că Republica Moldova şi-a ales deja propria cale de dezvoltare şi nu intenţionează să adere la NATO.

"Dar şi acea cale de integrare europeană, pe care noi am ales-o, diferă de standardele cunoscute", a subliniat preşedintele moldovean în exerciţiu. "Doar pentru noi acesta reprezintă o cale de obţinere a libertăţilor europene de bază, de liberalizare a regimului de vize şi a zonei de comerţ liber, nu urmărirea obţinerii obligatorii a statutului de stat membru al UE. Pentru noi acesta reprezintă o modernizare internă a întregului complex de relaţii de drept, economice şi sociale, fără aderarea la NATO şi retorica agresivă anti-rusească", a mai spus el.

Voronin a mai spus că toate studiile sociologice din ultima perioadă din Republica Moldova arată că circa 70% din populaţie nu se opune nici integrării europene, nici parteneriatului cu Rusia. Ei au ales şi prima, şi a doua variantă, a spus preşedintele.

În ceea ce priveşte NATO, poziţia populaţiei este mai categorică. "Majoritatea absolută a cetăţenilor noştri nu vor în NATO. Şi această poziţie corespunde exact Constituţiei noastre. Noi, după cum se ştie, suntem un stat neutru şi nu vom schimba această prevedere", a adăugat Voronin.