MENIU

Vladimir Voronin şi-a anunţat oficial demisia

Foto: moldova.md
"Părăsesc postul de preşedinte şi trec cu toată echipa mea în opoziţie!", a declarat Voronin

Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin şi-a anunţat oficial demisia din funcţia de şef al statului, printr-un mesaj televizat către cetăţenii Republicii Moldova, transmis de către postul public "Moldova 1", relatează UNIMEDIA.

"Părăsesc postul de preşedinte şi trec cu toată echipa mea în opoziţie!", a declarat Voronin.

"Cedez puterea oponenţilor mei, fără tragere de inimă şi fără încrederea că ei sunt capabili să conducă ţara!" Declaraţia aparţine lui Vladimir Voronin, citat de Ria Novosti.

Informaţia privind demisia lui Voronin a fost confirmată pentru presă de către deputatul comunist Vladimir Ţurcan, precizând că demisia acestuia nu va avea loc în faţa Parlamentului, ci "exact ca şi în cazul Zinaidei Greceanîi, care şi-a făcut publică demisia".

"Nu cred că politicienii, care sunt uniţi doar de emoţii de negare a identităţii propriei ţări şi dorinţa de a-şi împărţi fotoliile puterii (referinţă la AIE - n. red.), sunt capabili să propună societăţii un program eficient de guvernare", a mai declarat Voronin.

"Nu cred nici în abilităţile lor de a fi o echipă unită, care să conducă ţara şi care să se bazeze pe adevăratele noastre interese naţionale, nu pe propriile lor interese. Nu cunosc experienţe pozitive de guvernare, în care conducătorii îşi doresc lichidarea ţării", a mai adăugat liderul comunist. 

Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei preşedintelui, interimatul funcţiei este asigurat de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, adică liberalul Mihai Ghimpu. În aceste condiţii, el ar urma să prezinte Legislativului candidatura viitorului şef al Guvernului de la Chişinău, care, potrivit presei, va fi Vlad Filat, liderul PLDM.

Vladimir Voronin a deţinut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din anul 2001, când PCRM a ajuns pentru prima dată la guvernare. Voronin a fost reales pentru un nou mandat după scrutinul din 2005, fiind votat atunci şi de către deputaţi din partidele de opoziţie.