MENIU

Virusul gripal este doar unul dintre virusurile care provoacă boli periculoase

Foto: math.utah.edu

În ciuda alertei care a cuprins state de pe mai multe continente, virusul aflat la originea epidemiei de gripă porcină nu s-a dovedit deocamdată mai periculos decât altele. Există virusuri care în fiecare an provoacă moartea a milioane de oameni de pe întreaga planetă.

Cel mai periculos virus este Ebola, care provoacă febra hemoragică. Se transmite prin sânge, lichid seminal şi salivă şi are o rată de mortalitate de 90%. Până acum, nu a fost semnalat decât pe continentul african. 

Gripa umană sezonieră provoacă anual moartea a aproximativ o jumătate de milion de oameni.

SIDA ucide peste 2 milioane de oameni în fiecare an, în condiţiile în care mai bine de 33 de milioane de persoane sunt purtătoare ale virusului.

Tuberculoza este responsabilă de moartea a 1,5 milioane de oameni anual. Medicii au descoperit un bacil extrem de rezistent, pentru care nu există antidot în prezent.

Rujeola este cea mai contagioasă dintre bolile infecţioase. În multe state a fost eradicată complet. Nu însă şi în ţările în curs de dezvoltare, unde boala face ravagii, în lipsa vaccinului. Peste 900.000 de oameni mor anual de rujeolă.

Paludismul este o boală provocată de un parazit transmis prin înţepătura ţânţarului anofel. Anual, peste 2 milioane de oameni, în special copii, mor de paludism.

Gripa porcină, depistată în Mexic, a provocat 26 de decese în 12 zile.

Mai multe articole despre:
SIDA rujeolă ebola virusuri gripă porcină