MENIU

Virgil Andreieş: CSM nu a cerut şi nu va cere niciodată privilegii pentru magistraţi

Foto: NewsIn

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat miercuri, în deschiderea centenarului CSM din România, că instituţia pe care o conduce nu a cerut niciodată privilegii pentru magistraţi.

"Trebuie înţeles că niciodată Consiliul nu a cerut şi nu va cere privilegii pentru magistraţi. Vom apăra, însă, cu maximă fermitate toate garanţiile independenţei idividuale ale magistratului, precum şi cele privind siguranţa financiară a acestuia. Aceste aspecte, care fac parte din patrimoniul comun de valori şi de bune practici ale statelor membre ale Uniunii Europene, nu reprezintă nici pe departe privilegii, rolul lor fiind tocmai acela de a imuniza magistratul faţă de orice influenţă externă, constituind astfel o garanţie nu numai pentru cel care judecă dar, în primul rând, pentru aceia pe care îi judecă", a declarat Andreieş.

Totodată, preşedintele CSM a precizat că "dificultăţile economice nu pot constitui o scuză pentru îndeplinirea misiunii încredinţate de cetăţeni prin legea fundamentală".

De asemenea, Andreieş a recunoscut că CSM trece "printr-un moment dificil". "Nu vă ascund că, astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii trece printr-un moment dificil, plin de provocări, împreună cu întreaga societate din care facem parte. Este însă cu atât mai important, în astfel de vremuri dificile, ca funcţionalitatea, coerenţa şi viteza de răspuns a oricărui serviciu public, inclusiv justiţia, să fie întărite", a mai spus Andreieş.

Preşedintele CSM a menţionat, de asemenea, că există critici la adresa Consiliului. "Există, desigur, şi nemulţumiri, şi critici, unele constructive, altele mai puţin, faţă de activitatea Consiliului, atât din interiorul cât şi din exteriorul sistemului judiciar", a spus Andreieş, precizând că rolul Consiliului nu este, însă, al unei asociaţii profesionale, deoarece, uneori, trebuie să ia decizii severe faţă de unii dintre magistraţi.  

Consiliul Superior al Magistraturii sărbătoreşte împlinirea a 100 de ani de la înfiinţare, eveniment care se derulează în perioada 27-29 mai, la Palatul Parlamentului.
Mai multe articole despre:
magistraţi CSM privilegii Virgil Andreieş