MENIU

Vieru şi Mărăşescu, legături cu Securitatea

Foto: Cotidianul.ro

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică şi fostul secretar de stat în MTS apar în arhivele CNSAS, conform cotidianului Gazeta Sporturilor.

Nicolae Vieru a fost preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică în perioada de glorie a Nadiei Comăneci. Conform Gazetei Sporturilor, numele conspirativ al acestuia era "Vlad", apelativul fiind prezent într-o informare din luna mai 1989 despre prezenţa antrenoarei Martha Karoly şi a gimnastei Teodora Ungureanu la un concurs de la Paris.

Organizatorii, susţinea sursa "Vlad" ofereau 10.000 de dolari Federaţiei Române de Gimnastică pentru prezenţa Nadiei Comăneci la turneu. Fosta mare campioană refuză să-şi vadă dosarul, pentru a nu avea surprize neplăcute. Vieru a povestit cum a fost mustrat la partid după ce Nadia a ales să fugă în SUA.

"În 1989, am fost chemat seara de acasă de şeful sporturilor de atunci, generalul Opriţa, care a ţipat la mine că de ce nu am grijă de gimnaste şi m-a întrebat cum e posibil să fugă Nadia. Am fost la mama ei să aflu amănunte, am dat declaraţii la Securitate, Nadia fiind pe atunci antrenor federal", şi-a amintit Vieru.

În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Mărăşescu, acesta este identificat cu numele de "Mareş" într-un memoriu de uz intern al Securităţii din 1988. Fostul antrenor de atletism, despre care se spune că oferea cadouri şefilor din federaţie şi obţine bani pentru sportivii promovaţi la lot, a primit însă certificat de necolaborare cu Securitatea, fiin senator PSD în mandatul 2004-2008.

 

 

Mai multe articole despre:
Nadia Comăneci CNSAS Securitatea