MENIU

VIDEO / Lucescu şi Raţ au câştigat Cupa UEFA cu Şahtior!

Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Foto: uefa.com

Antrenorul Mircea Lucescu şi fundaşul Răzvan Raţ au câştigat Cupa UEFA cu Şahtior Doneţk. Formaţia ucraineană, prima care a ajuns vreodată în finala Cupei UEFA, chiar la ultima ediţie a acestei competiţii, a învins în finala de la Istanbul formaţia germană Werder Bremen, scor 2-1, după prelungiri. Lucescu este primul antrenor român care câştigă Cupa UEFA şi ultimul care îşi trece în palmares acest trofeu, de sezonul viitor competiţia urmând să se numească Europa League!

Începutul de meci a aparţinut trupei lui Lucescu, care şi-a dominat clar adversarul, practicând un pressing sufocant şi nelăsându-l să construiască. După primul sfert de oră, Werder a început să echilibreze balanţa, dar chiar când lucrurile începeau să arate mai bine pentru nemţi, Şahtior a "lovit" magistral.

În minutul 25, Răzvan Raţ l-a văzut excelent pe Luiz Adriano şi l-a angajat în adâncime, iar brazilianul, profitând de deruta fundaşilor adverşi, a pătruns în careu şi l-a "executat" elegant pe Wiese.

Werder a ripostat repede şi a restabilit egalitatea, Naldo punctând din lovitură liberă de la 25 de metri, cu largul concurs al portarului Pyatov, care, nehotărât dacă să prindă sau să boxeze, a scăpat mingea în propria poartă.

După golul egalizator, ambele echipe şi-au mai trecut în cont ocazii de a marca, dar scorul pauzei a fost 1-1.

La reluare, tot Şahtior a fost echipa mai incisivă în primele 10 minute, pentru ca apoi Werder să preia iniţiativa. Totuşi, scorul nu a mai suferit modificări şi jocul s-a echilibrat, cele două combatante reuşind să se blocheze foarte bine la mijlocul terenului.

În timpul reprizei secunde, meciul a avut un spectator surpriză, o pisică intrată pe teren, care plictisită de lipsa temporară a ocaziilor a găsit drumul spre tribună sărind peste panourile publicitare.

Odată cu trecerea timpului niciuna dintre echipe nu a mai părut dispusă să rişte să rămână descoperită în apărare. Şahtior a fost echipa mai insistentă în atac pe final, în timp ce Werder părea să aştepte prelungirile. Scorul nu a mai suferit nicio modificare, iar după 90 de minute, în care cei doi antrenori au operat doar câte o schimbare, scorul a rămas 1-1 şi s-a trecut la reprizele suplimentare.

În minutul 7 al prelungirilor, Jadson l-a aruncat în braţele fericirii pe Mircea Lucescu, înscriind cu un şut cu efect, din voleu, Wiese scăpând mingea printre mâini.

Până la final Bremen a alergat după egalare şi chiar a cerut penalty în repriza a doua a prelungirilor, însă scorul a rămas 2-1, iar Lucescu şi Raţ au câştigat Cupa UEFA cu Şahtior.

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/SGtYPcKzkVLMr31RMcZZ/mov/1

Pentru performanţa de la Istanbul, Raţ şi coechipierii săi vor primi câte 375.000 de euro, iar prima lui Mircea Lucescu va fi de o jumătate de milion de euro.

Din sezonul viitor, Cupa UEFA va fi înlocuită de o nouă competiţie, Europa League.

Vezi comentariul LIVE al ultimei finale a Cupei UEFA.