MENIU

VIDEO / FC Barcelona, regina Europei!

Foto: UEFA

FC Barcelona este regina Europei! Catalanii au învins cu 2-0 pe Manchester United în finala Ligii Campionilor, cu o reuşită a lui Eto'o şi o bijuterie de gol realizată de cel mai bun pasator al competiţiei, Xavi, cu cel mai bun marcator, Messi, la finalizare. Barcelona încununează astfel un sezon de excepţie, în care a câştigat tot şi pe plan intern şi în care a fost antrenată de un antrenor aflat la debutul în fotbalul mare, tânărul Pep Guardiola.

Manchester United, cu Cristiano Ronaldo la pupitru, a început meciul în forţă, iar portughezul a trecut pe lângă gol chiar în minutul 2, când Valdes a avut emoţii la o lovitură liberă de la 30 de metri. Englezii au continuat să se năpustească spre poarta Barcelonei, Ronaldo a mai avut două şuturi pe poartă şi, contrar cursului jocului, Barcelona a lovit magistral.

Andres Iniesta, omul care a dus Barca la Roma prin golul înscris în prelungirile semifinalei cu Chelsea, i-a pasat magistral lui Samuel Eto'o. Camerunezul a pătruns în careu pe dreapta, a trecut mingea printre picioarele lui Vidic şi a marcat la colţul scurt, pe sub mâna lui Van der Sar.

Început de vis pentru o finală de vis. După gol, Barcelona a dat drumul ţesăturii de pase care o caracterizează, în timp ce Manchester nu a reuşit să construiască, ci doar să arunce mingea spre poarta lui Valdes. Astfel, după 30 de minute statistica indica un raport al şuturilor la poartă de 8-3 pentru United, şase dintre încercări avându-l ca autor pe Cristiano Ronaldo, dar tabela indica în continuare 1-0 pentru Barca.

Scorul s-a menţinut până la pauză, chiar dacă în finalul primelor 45 de minute Lionel Messi a reuşit să fenteze vigilenţa oamenilor lui Ferguson şi a pătruns în careu, unde United a fost salvată însă de Van der Sar.

La reluare, Barcelona a fost echipa mai periculoasă, cu două ocazii mari, aparţinând lui Henry (48) şi Xavi (52), ultimul trimiţând mingea în bară din lovitură liberă de la marginea careului. La poarta cealaltă Park Ji Sung a fost la un fir de păr de a relua cu capul spre poartă un balon aruncat în careu de Rooney. După o perioadă de acalmie în joc, Lionel Messi le-a dat lovitura de graţie campionilor Angliei. A înscris cu capul, la colţul lung, din mijlocul unui careu în care a fost găsit liber ca pasărea cerului de o centrare perfectă a lui Xavi.

Imediat după golul doi Cristiano Ronaldo a încercat să dea replica, dar a fost blocat de Valdes, şomer de lux în cea mai mare parte a timpului, iar până la final pe teren a mai existat doar o singură echipă, Barcelona ratând noi şanse de gol prin Puyol, în două rânduri, şi Andres Iniesta.

Tabela a îngheţat, însă, la 2-0, iar fluierul final al elveţianului Massimo Busacca i-a aruncat pe catalani în braţele fericirii, la capătul unui sezon fantastic, în care a câştigat şi campionatul şi Cupa Spaniei, fapt ce constituie, de altfel, o premieră pentru echipele iberice.

Xavi Hernandez, pasatorul de la golul doi, a fost declarat cel mai bun om de pe teren după finala de pe Stadio Olimpico din Roma, la un an după ce a fost declarat cel mai bun jucător de la Euro-2008, pe care l-a câştigat cu naţionala Spaniei.

Duelul meciului, cel dintre Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo a fost câştigat clar de argentinian, cu toate că portughezul de la United a fost cel mai bun om din echipa antrenată de Alex Ferguson.

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/kZpwR8bgtlzNFl5uw3B0/mov/1

Vezi aici cum s-a desfăşurat finala Ligii Campionilor, FC Barcelona - Manchester United, scor 2-0.