MENIU

Videanu susţine că PSD pregăteşte o strategie şi un discurs despre fraudarea alegerilor

<descriere>

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, susţine că PSD a pus la punct o strategie prin care PD-L şi Traian Băsescu să fie acuzaţi de fraudarea primului tur, cu scopul de a-i pune în defensivă pe democrat-liberali în vederea turului II al prezidenţialelor.

Videanu a dat publicităţii un document despre care a spus că aparţine staffului PSD, document prin care social-democraţii sunt instruiţi să pregătească terenul pentru a-i acuza de democrat-liberali că au fraudat masiv turul I al alegerilor prezidenţiale, astfel încât PSD să-i pună într-o situaţie defensivă pentru turul II.

Videanu a citit din memorandum \"recomandarea ca, în seara de 22 noiembrie, să se folosească exit-pollurile pentru a declanşa campania oficială pentru turul II: Traian Băsescu şi PD-L să fie acuzaţi că au fraudat alegerile\".

Prim-vicepreşedintele PD-L a remis presei un document de câteva pagini, cu antetul PSD, trimis de \"echipa de consultanţi\" către \"preşedintele Mircea Geoană\". Memorandumul începe cu o descriere a situaţiei din 2004, când Adrian Năstase ar fi pierdut alegerile tocmai din cauza faptului că PSD a fost pus într-o postură defensivă, prost gestionată de liderii de atunci ai partidului, în faţa acuzelor de fraudă electorală masivă venită din partea Alianţei D.A.

\"Echipa de specialişti\" recomandă, conform memorandumului prezentat de Videanu, ca exit-pollurile de la posturile TV de ştiri să-l dea câştigător pe Mircea Geoană cu 3-4 procente. \"Dacă la numărătoarea parţială a voturilor diferenţa este mai mică sau Traian Băsescu este în faţă, se va declanşa o campanie extrem de agresivă cu acuzaţia că alegerile au fost fraudate\", se arată în memorandumul în care apare şi recomandarea ca Geoană să nu fie implicat în această campanie astfel încât să dea impresia de echilibru şi calm, atitudine care i-ar putea atrage sufragiile electoratului liberal.

În schimb, vor fi foarte agresivi liderii din linia a doua care vor trebui să depună contestaţie la BEC încă din dimineaţa zilei de 23 noiembrie pentru fraudarea alegerilor de către Traian Băsescu şi PD-L. De asemenea, ar urma să fie declanşată o campanie în presă pe acuzaţii specifice de fraudă în diverse localităţi. O campanie privind fraudarea trebuie declanşată, se arată în memorandumul citat, şi pe Internet, dar şi prin intermediul SMS-urilor.

Videanu susţine că documentul prezentat este autentic şi spune că presupusa campanie a PSD face parte dintr-un plan mai amplu care include şi tentativele pe scară largă de fraudare, concomitent cu acuzele la adresa PD-L. Liderul democrat-liberal a apreciat că, în pofida tentativelor de fraudă ale celorlalte partide politice, autorităţile statului au reuşit să asigure corectitudinea desfăşurării alegerilor.

\"Am mai trăit acest lucru la alegerile europarlamentare când case de sondare apropiate de PSD au dat exit-polluri în care acesta avea un avantaj de 7% şi până la urmă s-a dovedit că noi am câştigat alegerile\", a spus Videanu despre presupusa complicitate a caselor de sondare cu social-democraţii. El a anunţat că PD-L va efectua o numărătoare paralelă a voturilor, precedenta operaţiune de acest gen având o eroare de 0,02% faţă de rezultatele oficiale.

Videanu a precizat că eventualele tentative de fraudă din partea unor colegi de partid sunt doar iniţiative personale, din exces de zel, dezavuate total de către conducerea partidului. \"PD-L nu a avut niciodată o strategie la nivelul partidului de a frauda alegerile\", a conchis Videanu.