MENIU

Videanu: Avem informaţii că Vanghelie lectura, în biroul lui Nica, notele informative de la DGIPI

Foto: NewsIn

Ministrul Adriean Videanu a declarat, într-o conferinţă de presă la Slatina, că existau informaţii potrivit cărora Marian Vanghelie lectura în fiecare dimineaţă notele informative predate fostului ministru al MAI, Dan Nica, de către DGIPI.

"Dan Nica ar putea fi acuzat de tăinuire dacă mai insistă cu privire la informaţiile din dosarele instrumentate de DGIPI pe care le-ar cunoaşte sau le-ar deţine. Cunoaşteţi declaraţiile făcute de ministrul Dan Nica. Este o chestiune de seriozitate şi responsabilitate să fii atent ce spui atunci când deţii o funcţie importantă", a spus ministrul Adriean Videanu, precizând că afirmaţiile fostului vicepremier că a fost revocat din funcţie de premier pe motiv că a călcat pe "un muşuroi de furnici" sunt nesusţinute.

Videanu a susţinut că Marian Vanghelie ştia ce spunea atunci când susţinea că arhiva DGIPI este la loc sigur. "Vanghelie nu vorbea aiurea când făcea referire la arhiva DGIPI. Ştia ce spune. Avem informaţii că Vanghelie mergea în fiecare dimineaţă la biroul lui Nica şi lectura notele informative primite de acesta de la serviciile secrete. Nica era sub jurământ şi nu le putea face publice, Vanghelie nu era", a susţinut Videanu.

El a mai spus că răspunderea pentru ruperea coaliţiei este a preşedintelui PSD Mircea Geoană, care a pus mai presus de interesul naţional, ce viza asigurarea stabilităţii politice, interesul personal. În opinia lui Videanu, Geoană nu i-a luat apărarea lui Nica pentru calităţile sale, ci pentru că dorea cu orice preţ să scoată partidul de la guvernare în speranţa că va reuşi să crească în sondaje.

Prim-vicepreşedintele PD-L a mai afirmat că PSD avea "mulţi oameni de valoare" pe care i-ar fi putut propune interimari la MAI în locul lui Nica.

"Nu putem fi acuzaţi că am vrut să scăpăm de miniştrii PSD când le-am oferit mai multe soluţii. Este prerogativa primului ministru să revoce un ministru. Le-am cerut să numească un altul, fie şi în interimat. Şi problema s-a pus doar în ceea ce priveşte MAI. Dan Nica era şi vicepremier şi avea în subordine agenţiile din domeniile pe care le coordona. PSD avea mulţi oameni de valoare. Unii dintre ei erau în Guvern. Un Cristi Diaconescu, Ionuţ Bazac. puteau face faţă cu brio în funcţia interimară de conducere a ministerului din care fusese propus pentru revocare Dan Nica", a mai afirmat Videanu.

Acesta a dat asigurări că actualul şef al MAI, Vasile Blaga, va asigura desfăşurarea corectă, fără implicare politică, a alegerilor prezidenţiale, sugerând că acest lucru nu s-ar fi întâmplat sub mandatul lui Dan Nica, deoarece existau informaţii potrivit cărora ministrul social-democrat încerca să pună presiune pe angajaţii din subordine. Videanu a susţinut că Nica a schimbat 39 de şefi de inspectorate judeţene de poliţie şi că a mers cu schimbările până la nivel de şef de post. "Pe unii i-a numit provizoriu. S-a folosit de unele chichiţe. Dacă îşi onorau angajamentele, urmau să fie şi ei onoraţi cu funcţiile pe care fuseseră numiţi provizoriu", a spus Videanu.

În urmă cu o lună, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a afirmat, la Şcoala de Vară a social-democraţilor, că arhiva DGIPI e "pe mâini bune" şi că, "dacă va fi nevoie", va folosi informaţiile din dosare, care ar putea fi compromiţătoare pentru şeful statului. În faţa tineretului social-democrat, el a lăsat să se înţeleagă că a primit de la SRI informaţii despre afacerile lui Mircea Băsescu, date care ar putea fi întărite de cele existente la nivelul serviciului secret al MAI. Ulterior, Vanghelie a precizat că nu a obţinut date de la SRI despre preşedintele Traian Băsescu, aşa cum declarase cu cîteva zile în urmă, susţinând că afirmaţiile respective pot fi "un pamflet", el revenind şi asupra informaţiei că arhiva DGIPI a fost mutată.