MENIU

Victimele atacurilor din 11 septembrie comemorate pe un şantier cu viitor incert

Lucrările la complexul de construcţii Ground Zero sunt tergiversate
Foto: washingtonpost.com
Barack Obama a susţinut un discurs în memoria victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001

În urmă cu opt ani, America a trăit experienţa celui mai cumplit atac terorist din istoria sa. New York a omagiat vineri victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 prin acelaşi ritual de comemorare ce are loc în fiecare an la Ground Zero, unde reconstrucţia este însă în continuare blocată, relatează AFP.

La opt ani de la atacurile împotriva World Trade Center, numele celor 2.752 morţi vor fi citite în cursul unei ceremonii, în locul în care se ridicau turnurile gemene cu 107 etaje.

Încă o dată vor fi păstrate minute de reculegere, mai întâi la ora la care primul avion a lovit primul turn, apoi când al doilea a lovit al doilea turn şi, în cele din urmă, la ora la care turnurile au început să se prăbuşească.
Anul acesta, numele victimelor vor fi citite de rude şi voluntari. La căderea întunericului vor fi aprinse 88 de lămpi în amintirea operaţiunilor de salvare.

Însă există problema reconstrucţuiei interminabile a turnurilor, mai ales în condiţiile în care criza economică nu permite accelerarea ritmului. "În fiecare an devine tot mai evident că locuitorii oraşului sunt tot mai exasperaţi de eşecul autorităţilor de a reconstrui Ground Zero", a declarat Barry LePater, avocat specializat în construcţii.

Periodic, autorităţile locale promit reconstruirea conform unui proiect ce are o versiune ambiţioasă, care prevede cinci turnuri gemene, un memorial şi un terminal de cale ferată. Însă, deocamdată, nu se vede mare lucru. Potrivit unui sondaj prezentat săptămâna trecută, doi locuitori din trei cred că nici măcar memorialul nu va fi gata pentru comemorarea a zece ani de la atentate.

Potrivit unuia dintre autorii sondajului, locuitorii nu cred nimic din declaraţiile Autorităţii portului din New York, proprietara terenului, care este în conflict cu Larry Silverstein, promotorul imobiliar care a închiriat WTC cu şase săptămâni înainte de atentate şi care a primit patru miliarde de dolari de la asiguratori.

Potrivit sondajului Quinnipiac, 25% dintre respondenţi se declară indignaţi de ritmul lent al reconstrucţiei.

Luna trecută, presa locală a informat că întârzierile sunt şi mai mari decât era prevăzut şi că din proiectul iniţial de cinci turnuri nu vor rămâne decât două turnuri, care vor fi terminate în 2036.

Acum opt ani, patru avioane de pasageri au fost deturnate la scurt timp de la decolare. Avioanele transformate în arme au fost îndreptate către simbolurile economice, militare şi politice ale Americii. Turnurile gemene şi Pentagonul au fost lovite. Al 4-lea avion, care se îndrepta spre Capitoliu, a fost singurul care nu şi-a atins ţinta. Aproape 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în tragedia care a şocat lumea, iar alte câteva sute au fost grav rănite.