MENIU

Viaţa lui Michael Jackson, de la copil minune la rege al muzicii pop

Foto: rsfanclub.com

Michael Jackson, copil minune şi geniu muzical, a devenit regele muzicii pop în anii '80, iar apoi şi-a pierdut statutul şi afecţiunea unei părţi a publicului din cauza operaţiilor de chirurgie estetică, excentricităţilor din viaţa sa şi a unui proces în care era acuzat de pedofilie.

După ce în 2005 aproape a dispărut de pe scena publică după achitarea sa în cazul unui proces răsunător în care a fost acuzat de abuz sexual asupra unui minor, Michael Jackson, în vârstă de 50 de ani, a reapărut în luna martie pentru a-şi anunţa marea revenire pe scenă cu 50 de concerte londoneze. O reîntoarcere efemeră însă, deoarece concertele ar fi trebuit să reprezinte căderea cortinei asupra unei cariere începute cu 40 de ani mai devreme.

Michael s-a născut într-o familie de culoare

Michael Joseph Jackson s-a născut pe 29 august 1958 într-o familie de culoare, în oraşul sărac Gary din nordul statului Indiana. Tatăl său era miner, iar mama sa salariată. Cuplul are nouă copii.

Cei patru fraţi mai mari ai săi au fost primii care au început o carieră muzicală, iar Michael li s-a alăturat.

La începutul anilor '60 apare trupa Jackson Five

În anii 1962-1964, este lansată trupa Jackson Five, formată din Jackie, Jermaine, Tito, Marlon şi Michael, sub îndrumarea tatălui lor, Joe Jackson. Alături în carieră le-a a fost "zâna" disco Diana Ross, cu care cei cinci Jackson-i împărţeau aceeaşi casă de discuri, Motown. Acesta este momentul Jackson Five, marcat de cămăşi colorate, pantaloni evazaţi şi coafuri afro. Succesul lor este imens. Copilul Michael începe foarte repede o carieră solo, în 1970. În 1979, producătorul Quincy Jones supraveghează producţia albumului "Off the Wall", la care au participat Stevie Wonder şi Paul McCartney. Albumul se vinde în 11 milioane de exemplare. Legenda Michael Jackson începe aici.

Ajunge vedetă mondială în 1982

Dăruit cu o voce specială, recunoscută de toată lumea, dansator ieşit din comun, artistul supranumit "Bambi" va trece de la statutul de copil minune la cel de vedetă mondială în 1982, odată cu lansarea meha-hit-ului "Thriller". Albumul omonim, care conţine melodiile "Thriller", "Beat it", "Billie Jean", se va vinde în 50 de milioane de exemplare şi rămâne încă cel mai bine vândut album din toate timpurile. Urmează succesele mai mici, dar onorabile, "Bad" (1987) şi "Dangerous" (1991), vândute fiecare în 20 de milioane de exemplare.

Michael Jackson devine apoi cântăreţul cel mai puternic din lume datorită apariţiei CD-urilor şi a canalelor de televiziune muzicale, pe care le alimentează cu videoclipuri de calitate inedită.

În 1984, Michael Jackson suferă arsuri pe faţă în timpul filmărilor pentru o reclamă la Pepsi.

Excentricităţile sale iau puţin câte puţin locul muzicii

În scurt timp începe să arate semne fizice şi comportamente ciudate - tenul său devine palid, nasul său mai puţin conic. Jackson neagă chirurgia plastică, cu excepţia a două rinoplastii şi explică albirea pielii sale printr-o boală - vitiligo. Dincolo de fenomenul muzical, el devine un fenomen pe de-a-ntregul, iar excentricităţile sale iau puţin câte puţin locul muzicii.

Prin Neverland, Michael aduce un omagiu lui Peter Pan

Michael transformă ferma californiană pe care a cumpărat-o în 1988 în reşedinţă şi parc de atracţii şi o botează Neverland, ca omagiu adus modelului său, Peter Pan, copilul care nu a vrut să crească. Tot în 1988 îşi publică autobiografia "Moonwalk".

Adevărata pauză vine în 1993, după ce un adolescent de 13 ani îl acuză de abuz. Problema se rezolvă pe cale amiabilă contra unei sume de 23,3 milioane de dolari, dar imaginea starului este afectată.

A fost căsătorit timp de doi ani cu fiica lui Elvis Presley

În 1994, Jackson se căsătoreşte cu fiica "Regelui" Elvis, Lisa Marie Presley, o surpriză generală. Anul viitor, albumul "HIStory", anunţat ca fiind marea sa revenire, dezamăgeşte fanii.

În 1996 divorţează de Lisa Marie, se căsătoreşte cu Debbie Rowe, asistentă de origine australiană cu care are doi copii, Prince Michael Jr. şi Paris Michael Katherine, înainte de a divorţa în 1999. Cântăreţul are apoi un al treilea copil, Prince Michael II, născut de o mamă purtătoare în 2002.

Albumul său "Invincible", lansat în octombrie 2001, reprezintă un succes pentru fani, care aşteptau de şase ani un nou album, însă are vânzări destul de mici în comparaţie cu celelalte albume lansate de Michael.

Michael a declarat că îi place să doarmă, în mod "inocent", cu copii

În 2003 cântăreţul povesteşte într-un documentar britanic, numit "Living with Michael Jackson", că îi place să doarmă, în mod "inocent", cu copii. În acest documentar apare şi un băiat de 13 ani care povesteşte cum deseori petrece noaptea în camera cântăreţului. Pe 18 noiembrie 2003, după trei luni de anchetă, poliţia face o percheziţie vastă la Neverland. Pe 20 noiembrie Jackson se predă poliţiei şi este arestat. Petrece puţin peste o oră în detenţie înainte de a fi eliberat contra unei cauţiuni. Pe 18 decembrie este acuzat de agresiune sexuală. În ianuarie 2004 Jackson pledează nevinovat în prima sa apariţie în faţa justiţiei, eveniment transformat în mare spectacol mediatic. În iunie 2005 cântăreţul este achitat şi părăseşte California.

Procesul reprezintă lovitura de graţie. Scandalul şi impactul judiciar îi întunecă definitiv imaginea. Se refugiază în Bahrein. Între timp, averea sa se termină - în 2006 cântăreţul trebuia să înapoieze o datorie de 170 de milioane de dolari, dând companiei Sony posibilitatea de a cumpăra jumătate din catalogul său muzical.

Din 13 iulie, trebuia să înceapă seria de concerte din Londra

Nu se întoarce în Statele Unite până la începutul anului 2009, când începe repetiţiile pentru concertele pe care urma să le aibă la Londra începând cu 13 iulie.

Pe 25 iunie moare din cauza unui stop cardiac, în casa pe care o închiriase în Los Angeles.