MENIU

Venus ar fi avut un ocean de apă în trecut

FOTO: esamultimedia.esa.int
Un scurt documentar realizat de ESA cu privire la misiunea Venus Express. Filmul este titrat în limba engleză.

O hartă realizată de curând a emisferei sudice a planetei Venus sugerează că aceasta ar fi fost foarte asemănătoare cu Pământul, cu activitate vulcanică şi un ocean de apă.

Harta este realizată din peste o mie de imagini individuale, înregistrate în perioada mai 2006 şi decembrie 2007, de către sonda spaţială Venus Express a Agenţie Spaţiale Europene.

Această sondă este un instrument în plus al astronomilor care îi ajută să determine de ce Venus este atât de asemănătoare cu Pământul şi de ce a avut o evoluţie atât de diferită.

Din cauza faptului că Venus este acoperită de nori, camerele normale nu pot fotografia suprafaţa, dar Venus Express foloseşte o cameră ce utilizează raze infraroşii, pe o anumită lungime de undă.

Deşi în trecut au mai fost folosite o serie de sisteme radar pentru realizarea unor hărţi de mare rezoluţie a suprafeţei planetei Venus, sonda spaţială Venus Express este prima care produce o hartă care indică şi compoziţia chimică a rocilor.

Datele primite de ESA (European Space Agency) a confirmat suspiciunile că platourile identificate până acum sunt de fapt continente antice, ce au fost odată înconjurate de un ocean care s-ar fi evaporat.

„Nu este chiar o dovadă deplină, dar este solidă. Tot ceea ce putem spune până acum este că platourile sunt diferite de restul planetei”, a declarat Nils Müller de la Universitatea Münster şi DLR Berlin, care a condus operaţiunea de topografiere.

Apa este elementul esenţial al vieţii şi deşi nu sunt semne care să indice elemente biologice pe suprafaţa planetei Venus, mai mulţi astronomi au speculat că norii ar putea adăposti viaţă.

Mai multe articole despre:
apă Soare planetă sondă spaţială Venus esa nori