MENIU

Vaccinul împotriva gripei porcine este suspectat că provoacă o boală neurologică rară

Foto: Realitatea.net

Avertismentul este conţinut într-o scrisoare a Health Protection Agency din Marea Britanie trimisă în 29 iulie unui număr de 600 de specialişti în neurologie, susţine săptămânalul Mail on Sunday.

Autorităţile sanitare britanice au avertizat neurologii să fie în alertă la momentul declanşării campaniei de vaccinare împoriva gripei porcine, amintind că un vaccin similar este suspectat că a provocat o boală neurologică rară şi decesul a 25 de pacienţi în SUA, în 1976.

Avertismentul este conţinut într-o scrisoare a Health Protection Agency din Marea Britanie trimisă în 29 iulie unui număr de 600 de specialişti în neurologie, afirmă săptămânalul Mail on Sunday. Scrisoarea avertizează că un vaccin similar împotriva gripei porcine testat în 1976 în Statele Unite era asociat sindromului Guillain-Barre, boală ce atacă nervii periferici, provocând paralizie şi incapacitatea de a respira şi putând fi fatală.

Preşedintele american de atunci, Gerald Ford, a aprobat vaccinarea în masă pentru că cercetătorii credeau că tulpina virusului gripei porcine aflată în circulaţie este similară celei a gripei spaniole din 1918-1919. În câteva zile de la administrarea vaccinului, 500 de persoane s-au îmbolnăvit de sindromul Guillain-Barre, iar 25 au murit de insuficienţă respiratorie cauzată de paralizie severă. Doar o persoană a murit de gripă porcină.

Riscul incidenţei bolii neurologice ar fi fost mărit de opt ori de vaccin. La acea dată, vaccinul a fost retras după zece săptămâni, când legătura cu sindromul neurologic a devenit clară, iar guvernul american a fost nevoit să plătească milioane de dolari celor afectaţi. Până la momentul sistării vaccinării, peste 40 de milioane de americani fuseseră imunizaţi.

Scrisoarea intervine pe fondul temerilor deja existente că noul vaccin nu a fost suficient testat şi că efectele, în special asupra copiilor, nu sunt cunoscute. Vaccinul va fi administrat unui mare număr de oameni din toate ţările în toamna acestui an. În Marea Britanie, Unitatea de supraveghere neurologică, British Neurological Surveillance Unit (BNSU), a fost solicitată să monitorizeze îndeaproape numărul de cazuri de sindrom Guillain-Barre, după începerea campaniei de vaccinare.

Deşi noul virus al gripei porcine şi, deci, şi vaccinul este diferit de cel din 1976, temerile că acesta ar provoca sindromul rămân.