MENIU

V. Mocanu: Pensiile speciale vor scădea cu 80%

Foto: gandul.info
V. Mocanu: 80% din pensie este asigurat din bugetul de stat

Dacă legea care va fi asumată de Guvernul Boc va intra în vigoare, pensiile speciale vor scădea cu 80% a spus, la Realitatea TV, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Actul normativ prevede, printre altele, integrarea pensiilor speciale în sistemul public.

"Pe medie, discuţiile sunt în felul următor: în general, la o pensie de acest tip, cam 20% din valoarea ei era pensie calculată pe baza contribuţiei respectivei persoane, restul de 80% fiind asigurat din bugetul de stat", a spus Valentin Mocanu.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea sistemului unitar de pensii. Scrisoarea prin care premierul îşi anunţă intenţia de asumare a răspunderii pe Legea pensiilor a ajuns deja la Parlament, conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului urmând să stabilească data asumării.

Prin noua Lege a pensiilor, se are în vedere creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030, recalcularea pensiilor speciale şi integrarea lor în sistemul unitar de pensii, dar şi descurajarea pensionărilor anticipate.

Citeşte şi...