MENIU

Urşii panda din China nu au fost afectaţi de seismul de la Sichuan din 2008, arată un studiu

Foto: wordpress.com

Populaţia de urşi panda din China a rămas stabilă, în pofida puternicului cutremur de anul trecut din provincia chineză Sichuan, unde aceştia îşi au teritoriul principal, potrivit unui studiu publicat, sâmbătă, de ziarul public chinez Chengdu Evening News, citat de AFP.

Potrivit studiului, cutremurul, care s-a soldat cu peste 87.000 de morţi şi dispăruţi, nu a antrenat o mortalitate semnificativă în rândul urşilor panda, deşi teritoriul lor a fost devastat de seism.

"Urşii panda se adaptează rapid şi n-am înregistrat niciun deces în rândul acestora din cauza cutremurului", a arătat Yang Xuyu, unul dintre experţii care au realizat studiu.

Numai 3% din habitatul urşilor panda din întreaga provincie Sichuan a fost afectat, se mai arată în studiu. Totuşi, în apropiere de epicentrul seismului, unde trăiesc 35 de urşi panda sălbatici, mai mult de 37% din domeniul lor a fost distrus. Este vorba, în principal, de vastele păduri de bambus, principala lor sursă de hrană, a căror dispariţie ar putea ameninţa supravieţuirea urşilor.

China are în prezent aproape 1.590 de urşi panda sălbatici, din care 1.400 trăesc în zone afectate de cutremurul de anul trecut. Provincia Sichuan este teritoriul lor principal, iar alţi urşi panda se găsesc în provinciile învecinate. După ce aproape dispăruseră din anii '80, urşii panda sunt obiectul unui program de conservare în China.

Potrivit unui raport recentul al World Wide Fund for Nature (WWF), urşii panda ar putea dispărea în două sau trei generaţii, habitatul lor fiind ameninţat de dezvoltarea economică.