MENIU

Unul din cinci români suferă de incontinenţă urinară, potrivit unui sondaj

Foto: blog.camera.org

Aproape 20% din populaţia României suferă de incontinenţă urinară (pierdere involuntară a urinei), potrivit unui sondaj prezentat de preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, profesor doctor Ioanel Sinescu.

Majoritatea celor care se confruntă cu această boală susţin că incontinenţa urinară le afectează viaţa de zi cu zi, de cele mai multe ori fiind nevoiţi să renunţe la serviciu sau să se izoleze de familie şi prieteni.

"Când se discută despre incontinenţă urinară, pacienţii au tendinţa de a ascunde acestă afecţiune deorece generează un ridicat disconfort fizic şi emoţional. Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România a înaintat un dosar Ministerului Sănătăţii, prin care a cerut compensarea produselor absorbante de urină. Aceasta este unica soluţie eficientă din punct de vedere al costului, pacienţii putându-se integra în societate, continuând să trăiască cât se poate de normal, respectiv lucrând astfel încât să aibă un venit constant", a declarat preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România, Francisc Simon.

Incontinenţa urinară poate fi cauzată de sarcină şi naştere, anomalii congenitale, complicaţii ale unei tumori, tratamentul unei tumori, complicaţii post-chirurgicale, neurologice şi, frecvent, de îmbătrânire.

Mai multe articole despre:
spital pacient urină urolog