MENIU

Unirea Urziceni şi Juventus, echipele cu cel mai mare punctaj care au fost eliminate din Liga Campionilor! Vezi statistici

Unirea Urziceni a părăsit Liga Campionilor cu capul sus

Miercuri s-a încheiat faza grupelor Ligii Campionilor. Unirea Urziceni a părăsit din păcate cea mai prestigioasă competiţie inter-cluburi, însă campioana României a făcut-o cu capul sus. Unirea este, alături de Juventus, echipa cu cel mai mare punctaj care ratează calificarea în optimile Ligii.

Unirea avea nevoie să nu piardă cu Vfb Stuttgart, pentru ca o echipă românească să se califice în premieră în optimile Ligii Campionilor. Din păcate pentru ialomiţenii, debutul meciului cu şvabii a fost unul dezastruos, Unirea primind trei goluri în 11 minute. La final, Stuttgart-ul lui Marica a câştigat cu 3-1, iar Unirea a rămas cu Europa League.

Pe lângă prestaţiile excelente pe parcursul competiţiei, dintre care străluceşte mai ales ales acel \"4-1\" de pe \"Ibrox\" cu Rangers, Unirea a părăsit competiţia cu un număr de puncte record pentru o echipă din Liga I, 8!

Practic, Unirea, în grupa G, şi Juventus, în grupa A, sunt echipele care au părăsit Liga Campionilor cu cel mai mare punctaj, ambele cu câte 8 puncte.

La polul opus, cele mai slabe echipe au fost campioanele Ungariei şi Israelului, Debrecen, respectiv Maccabi Haifa. Ambele echipe au ieşit din Ligă pe uşa din dos, fără niciun punct după 6 partide! Mai mult, israelienii nu au reuşit să înscrie niciun gol!

Cele mai multe puncte în faza grupelor le-a stâns campioana Franţei, Bordeaux calificându-se en fanfare în optimi, de pe primul loc în grupa A, cu 16 puncte. Singurul semi-eşec pentru francezi a avut loc în primul meci din grupe, în deplasare, 1-1 cu Juventus, în rest Bordeaux bifând 5 victorii consecutive. Urmează echipa lui Adi Mutu, Fiorentina, care a încheiat grupa E cu 15 puncte, şi Chelsea, liderul grupei D, cu 14 puncte.

La nivel individual, de remarcat că golgheterul fazei grupelor a fost portughezul Cristiano Ronaldo, starul Realului perforând porţile adverse de şase ori în şase meciuri, mai exact pe parcursul a 270 de minute jucate. Pe doi s-a clasat Michael Owen, cu 4 goluri în 267 de minute. Vârful englez al lui United s-a \"scos\" pe final, după hat-trick-ul din partida cu Wolfsburg, din ultimul meci, Milos Krasic, de la ŢSKA Moscova, şi Edin Dzeko (Wolfsburg) cu acelaşi număr de reuşite. Urmează un grup de 10 jucători cu trie goluri marcate în grupele Ligii, între care se află şi Adrian Mutu, atacantul Fiorentinei care a strâns aceste reuşite în 321 de minute.

\"Regele\" paselor decisive a fost un vârf, Luis Fabiano, cel pe care Dan Petrescu l-a caracterizat drept cel mai bun atacant din lume. Starul Sevillei şi-a ajutat coechipierii în faza grupelor cu 4 pase de gol. Acelaşi număr e şi în dreptul cehului Necid de la ŢSKA Moscova, şi al lui Vargas, fundaşul peruan al Fiorentinei.

Cele mai multe şuturi pe spaţiul porţii le-a tras Forlan, atacantul uruguayan al lui Atletico încercându-i pe portarii adverşi de 16 ori, deşi nu i-a învins niciodată. Ibrahimovic, cu 14 şuturi, e pe locul 3, în timp ce Cristiano Ronaldo încheie \"podiumul\", cu 12 şuturi pe spaţiul porţii, la egalitate cu Hulk, atacantul brazilian al lui Porto. Urmează Falcao (11) şi Adrian Mutu, cu 10, la egalitate cu Fabregas şi Messi.

Cel care a tras cel mai mult la poartă e tot Forlan. Uruguayanul apare şi în statistica de pe site-ul UEFA care surprinde numărul şuturilor spre poartă, cu 15 şuturi pe lângă buturile adverse. Cu unul mai mult decât Gerrard şi cu trei mai mult decât Hulk.

Poate deloc surprinzător, jucătorul care a fost surprins cel mai des în offside în grupele Ligii este.... Inzaghi. Atacantul lui Milan s-a aflat în afara jocului de 14 ori. Îl secondează atacantul francez de la Debrecen, Coulibaly, cu 11 offside-uri, şi trei jucători care au ratat faza jocului de 10 ori, Gilardino, coechipierul lui Mutu la Fiorentina, Miller, vârful lui Rangers, şi un alt atacant de la Milan, Pato.

La nivelul \"băieţilor răi\" din grupe strălucesc 13 jucători, toţi cu câte un cartonaş roşu, cei mai cunoscuţi \"eliminaţi\" fiind Balotelli, Van Buyten sau Gilardino. De asemenea, cei mai \"îngălbeniţi\" au fost Sivok, fundaşul ceh al lui Beşiktaş, şi Leandro Almeida, brazilianul din apărarea lui Porto, ambii cu câte 4 cartonaşe galbene. Urmează un grup de 14 jucători care au stâns tri cartonaşe galbene, printre care şi românii Chivu (Inter) şi Maftei (Unirea).

Dacă tot vorbim de băieţi răi, fotbalistul care a umblat cel mai mult la tibiile adversarilor în faza grupelor Ligii a fost Lassana Diarra, \"închizătorul\" lui Real Madrid, care a faultat strâns 21 de faulturi în 450 de minute. Practic, în cele 5 partide jucate pentru galactici în grupe, francezul a avut o medie de 4 faulturi pe meci. La egalitate cu brazilianul Brandao, fostul elev al lui Mircea Lucescu la Şahtior, actualul vârf al lui Marseille.

De partea cealaltă, cel mai faultat jucător din grupele Ligii Campionilor a fost Diego, mijlocaşul lui Juventus, brazilianul suferind 29 de faulturi! Urmează alţi doi brazilieni, Dudu, de la Olympiakos, şi Pato, de la AC Milan, cu 23 de faulturi.

La finalul fazei grupelor Ligii, 16 echipe s-au calificat în optimile Ligii, primele două clasate în cele 8 grupe (Fiorentina, Lyon, FC Barcelona, Inter, Sevilla, Stuttgart, Arsenal, Olympiakos, Bayern Munchen, ŢSKA Moscova, Real Madrid, AC Milan, Bordeaux, Manchester United, Chelsea şi FC Porto), iar ocupantele locurilor 3, printre care şi campioana României, au luat drumul Ligii Europa (Juventus, Wolfsburg, O. Marseille, Atletico Madrid, Liverpool, Rubin Kazan, Unirea Urziceni şi Standard Liege).