MENIU

Un tânăr de 25 de ani, suspectat pentru explozia de la Chişinău

Foto: unimedia.md

Grenada care a explodat miercuri seara în mijlocul mulţimii în timpul concertului dedicat hramului Chişinăului este una de producţie sovietică şi cel mai probabil provine din arsenalele armatei a 14-a ruse din Transnistria, fie din lumea interlopă, spune ministrul de Interne Victor Catan.

Poliţia moldoveană caută un tânăr cu vârsta de aproximativ 25 de ani, suspectat că ar fi la originea exploziei produse miercuri seară în centrul Chişinăului, a mai declarat ministrul, citat de UNIMEDIA.

"Avem informaţii referitor la înălţimea persoanei care a adus grenada. Este o persoană tânără, de aproximativ 25 de ani, 1,70 metri înălţime, îmbrăcat în negru", a afirmat Catan.

El a adăugat că "nu există nicio îndoială că este vorba despre o tenativă de a comite un act terorist în scopul de a intimida populaţia", în condiţiile în care R. Moldova se confruntă cu o criză politică din primăvara acestui an.

La rândul său, Parchetul General al Republicii Moldova a deschis o anchetă pentru "terorism", după explozia din centrul capitalei, în urma căreia cel puţin 41 de persoane au fost rănite. "O anchetă penală pentru terorism a fost deschisă", a declarat Valeri Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Primele rezultate ale anchetei au arătat că explozia a fost provocată de o grenadă de tipul celor folosite de militari, a adăugat ministrul de Interne de la Chişinău. El a precizat că "nu există un partid politic care doreşte organizarea unui act terorist, dar există unele grupări şi alţi factori externi care nu doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană".

Întrebat dacă acest caz este legat de ameninţările anterioare la adresa premierului Vlad Filat venite în urmă cu o lună din partea lui Vladimir Voronin, fostul preşedinte comunist al ţării, Victor Catan a spus că "premierul a vorbit de dimineaţă cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, şi i-a solicitat să nu admită destabilizări în societate".

Cel puţin 41 de persoane, majoritatea tineri, au fost rănite miercuri seară, la Chişinău, după ce o explozie de origine suspectă, posibil a unei grenade, s-a produs în timpul concertului lui Ştefan Bănică jr. susţinut în aer liber în centrul capitalei, cu ocazia Zilei Oraşului.