MENIU

Un primar refuză asocierea la proiectul pentru managementul deşeurilor din judeţului Dolj

Foto: squidoo.com

Consiliul Judeţean Dolj riscă să nu poată implementa masterplanul pentru deşeuri în judeţul Dolj din cauza primarului localităţii doljene Lipovu, care a refuzat să semneze asocierea cu cele 110 comune şi oraşe pentru obţinerea unei finanţări de la Uniunea Europeană.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Dolj" este de 40.884.434 euro, din care grantul de la Uniunea Europeană este în valoare de 24.144.963 euro.

"M-am dus cu inima strânsă la Bucureşti, în faţa Comisiei Europene, căci mai avem o localitate în judeţul Dolj care nu a semnat şi nu a vrut să semneze până în acest moment şi sper să îi dea Dumnezeu mintea de pe urmă măcar în aceste zile să poată să semneze. Comuna Lipovu, prin primarul său, nu a dorit să semneze această asociere din motive care ne scapă, dar va înţelege în cele din urmă că şi populaţia din această comună are nevoie şi de tomberoane de gunoi şi de o rampă de gunoi în afara localităţii, şi nu pe banii comunităţii, ci pe bani europeni", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Acesta a mai precizat că a încercat să discute de mai multe ori cu primarul comunei doljene Lipovu, Dumitru Dobrescu, însă acesta nu a fost deschis dialogului. Preşedintele CJ Dolj a intervenit chiar şi la conducerea filialei PDL Dolj, din partea căreia a candidat Dobrescu pentru primăria Lipovu, însă edilul nu a stat la discuţii.

"Am mai făcut o încercare şi cu ajutorul primarului de la Segarcea, ieri (n.red. luni) am încercat şi prin domnul deputat Dascălu, chiar şi Ileana Şerban, şefa de la Garda de Mediu a încercat să stea de vorbă cu dumnealui, încercăm cu prieteni să îl facem să înţeleagă că e bine să fie legat la masterplanul de deşuri, dacă nu, modificăm proiectul. Acest lucru presupune că pune în pericol tot judeţul", a spus Prioteasa.

Preşedintele CJ a mai afirmat că proiectul ar putea fi modificat, astfel încât să fie scoasă localitatea Lipovu. "E posibil să ne întoarcem la fiecare localitate şi să îşi dea fiecare altă hotărâre de consiliu în care să se specifice că sunt numai 110 localităţi, nu mai sunt 111. Deci punem toată lumea asta pe drumuri şi în al doilea rând îl întârziem foarte mult. Acum este însă clar că de pierdut nu îl mai pierdem", a mai adăugat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Conform studiului de fezabilitate al masterplanului pentru deşeuri în judeţul Dolj, investiţia va fi finalizată în anul 2013, urmând a fi create 1.686 de platforme betonate stradale şi şase staţii de sortare, transfer şi compostare a deşeurilor. Pentru implementarea "Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj" Consiliul Judeţean Dolj scoate de la buget 3.936.174 de euro.

Mai multe articole despre:
Bucureşti deşeuri Dolj primar CE refuz