MENIU

Un om de afaceri moldovean acuzat de finanţarea protestelor de la Chişinău a fost arestat în Ucraina

Foto: vipmagazin.md

Omul de afaceri moldovean Gabriel Stati, acuzat de autorităţile de la Chişinău de finanţarea protestelor din ultimele zile, a fost arestat în Ucraina şi urmează să fie extrădat, a declarat procurorul general moldovean, citat de Interfax.

Stati este suspectat de tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova, scrie portalul ucrainean ua-portal, citat de RIA Novosti. Potrivit presei ucrainene, Stati ar putea fi extrădat în curând. Contactat de RIA Novosti, serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Interne nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit această informaţie.

Procurorul general al Republicii Moldova Valeriu Gurbulea, citat de Interfax, a confirmat că s-a adresat Ucrainei cerând extrădarea lui Gabriel Stati, pe care îl acuză de finanţarea acţiunilor de protest de la Chişinău. "Procuratura a primit confirmarea faptului că Gabriel Stati a fost arestat la Odessa de forţele de ordine, după ce procuratura moldoveană li s-a adresat în acest sens", a declarat el. "În momentul de faţă se rezolvă problema extrădării lui. Ulterior, vom cerceta cazul implicării lui în organizarea şi finanţarea acţiunilor de protest", a adăugat Valeriu Gurbulea.

Gabriel Stati este moştenitorul unuia dintre cei mai bogaţi basarabeni. Tatăl său este preşedinte al grupului industrial - financiar Ascom, specializat în extracţie de petrol şi gaze. Preşedintele Ascom Grup, Anatol Stati, fusese acuzat vara trecută de finanţare a unor formaţiuni politice din Republica Moldova. El a negat aceste acuzaţii în august 2008, spunând că familia sa "nu doreşte să participe la jocuri politice de proastă calitate" şi are alte preocupări decât politica şi bussines-ul moldovenesc. El era bănuit că are simpatii liberale şi că ar fi contribuit la finanţarea campaniei lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.

Miercuri, liderul creştin-democraţilor moldoveni (PPCD) Iurie Roşca afirmase că printre atacatorii de marţi de la sediile Preşedinţiei şi Parlamentului au fost văzuţi "sportivii lui Stati", referindu-se la Gabriel Stati, care este şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Tineretului şi al Federaţiei de lupte internaţionale "Voievod".

Grupul Ascom anunţase în august 2008 că îşi retrage parţial staff-ul de bază din Republica Moldova din cauza presiunilor politice, iar activităţile sale au fost transferate ulterior în România. Grupul afirma că "este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vădit de a destabiliza activitatea sa în Republica Moldova" şi "totodată, se recurge la diferite procedee pentru a înfăţişa într-o lumină falsă şi denigratoare conducerea companiei".

Iurie Roşca mai declarase miercuri că în spatele acţiunilor provocatoare de marţi de la Chişinău este Moscova, prin agentul ei Valeriu Pasat - fostul ministru al apărării, condamnat la închisoare pentru comercializarea ilegală a unor avioane MIG. Planul Moscovei, a arătat Iurie Roşca, a fost coordonat la Chişinău de fostul preşedinte Petru Lucinschi prin cei trei lideri ai partidelor liberale - Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat şi Serafim Urechean - care au pus la cale tot dezastrul şi au instrumentat protestele.

Declaraţiile lui Iurie Roşca răspundeau afirmaţiilor liderului liberal-democraţilor moldoveni, Vlad Filat, care declarase miercuri că printre cei care instigau marţi la violenţe în zona Parlamentului şi Preşedinţiei au fost văzute multe persoane din organizaţia de tineret a partidului lui Roşca, care nu a depăşit pragul electoral de 6% pentru a intra în noul Legislativ.