MENIU

Un deputat olandez cere sancţiuni împotriva României şi Bulgariei, în urma rapoartelor de joi ale CE

Foto: azady.nl

Deputatul olandez Harry van Bommel, membru al Partidului Socialist, una dintre formaţiunile importante aflate în opoziţie în Parlamentul de la Haga, vrea ca guvernul ţării sale să ceară Uniunii Europene sancţiuni împotriva României şi Bulgariei, în urma rapoartelor pe justiţie prezentate joi de CE.

Potrivit site-ului Partidului Socialist (SP), Harry van Bommel i-a solicitat joi secretarului de stat pentru afaceri europene, Frans Timmermans, să ceară la Bruxelles sancţiuni împotriva României şi Bulgariei, ca reacţie la rapoartele Comisiei Europene care au arătat că niciuna dintre ţări nu a făcut progrese semnificative în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Raportul publicat joi de Comisia Europeană arată că nu s-au făcut progrese aproape deloc, ci, dimpotrivă, unele părţi ale documentului sugerează chiar că situaţia s-a deteriorat. În Bulgaria, de pildă, votarea unor reglementări mai stricte în privinţa finanţării partidelor politice a fost amânată de Parlament, în timp ce în România Parlamentul a blocat încercările de combatere a corupţiei la nivel înalt, explică site-ul Partidului Socialist olandez.

"Timmermans spunea în septembrie că dacă aceste ţări nu vor face niciun progres în următoarele şase luni, nu trebuie excluse măsuri împotriva lor. Îi cer să-şi respecte cuvântul dat", a declarat Harry van Bommel.

Încă de la începutul procesului de aderare, atât România, cât şi Bulgaria nu au reuşit să respecte criteriile de aderare referitoare la statul de drept. De aceea SP a votat, în 2006, împotriva admiterii în UE a celor două ţări, a remintit deputatul, al cărui partid deţine în prezent 25 din cele 150 de locuri din Parlamentul de la Haga.

"Încă de atunci s-a văzut că a permite acestor ţări să intre în UE impunându-le nişte condiţii la aderare nu a avut asupra lor niciun efect pentru a le determina să-şi continue reformele. E timpul să fie suspendată cooperarea judiciară şi în domeniul poliţiei cu cele două ţări", este de părere deputatul socialist olandez. "Este o nebunie absolută să fim obligaţi în continuare să acceptăm deciziile judiciare luate în aceste ţări în condiţiile în care s-a determinat că în domeniul statului de drept ele nu îndeplinesc nici măcar critieriile minimale ale Uniunii Europene", conchide deputatul olandez.