MENIU

Un controversat medic american afirmă că a clonat 14 embrioni umani

Foto: portal.tfm.ro

Un controversat medic american, Panayiotis Zavos, a afirmat că a clonat 14 embrioni umani, dintre care 11 au fost implantaţi cu succes în uterul unor femei care vor copii, a informat cotidianul britanic The Independent.

Experimentele sale nu au avut drept rezultat sarcini viabile, dar doctorul Zavos consideră că acesta este doar "primul capitol" şi dă asigurări că primul bebeluş clonat s-ar putea naşte "într-un an sau doi", într-un interviu acordat ziarului britanic.

"Nu există nici cea mai mică îndoială", a afirmat el. "Bebeluşul clonat va veni. Este absolut imposibil să nu vină. "Dacă ne intensificăm eforturile, vom putea avea un bebeluş clonat într-un an sau doi, dar nu ştiu dacă ne putem intensifica eforturile chiar atât de mult", potrivit cercetătorului.

El a afirmat, pe de altă parte, că a creat embrioni hibrizi, cu celule umane şi bovine. Medicul a spus că a folosit celule recoltate de la trei persoane decedate, printre care o fetiţă de zece ani ucisă într-un accident rutier, dar embrionii hibrizi au fost creaţi doar în scopuri de cercetare.

Experimentele doctorului Zavos, instalat în Statele Unite, ar fi avut loc la un laborator secret din Orientul Mijlociu, pentru a evita legislaţia americană, ce intezice clonarea umană, potrivit cotidianului britanic.

Medicul american a fost criticat vehement de mai mulţi specialişti în 2004, când a anunţat că a implantat primul embrion uman în uterul unei mame-purtătoare. Comunitatea ştiinţifică îi reproşa în special lipsa de dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. Doctorul Zavos a explicat că a folosit acelaşi procedeu prin care a fost creată oaia Dolly, prima fiinţă clonată pornind de la o celulă de mamifer adult.

Mai multe articole despre:
medic embrion implant