MENIU

Un afiş promovând turismul în Israel a fost retras din Marea Britanie

Foto: windowintopalestine.blogspot.com

O instanţă britanică de reglementare a publicităţii a interzis miercuri un afiş pentru turismul în Israel, pentru că acesta sugera că teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza sunt parte integrantă a ţării.

Afişele, pe care apărea un băieţel ce înota cu delfinii, fusese amplasat în staţii ale metroului londonez în cadrul unei campanii publicitare pentru turismul în Israel.

Având sloganul "Puţine ţări au o asemenea varietate într-un teritoriu atât de mic ca al Israelului", afişele au dus la depunerea a 400 de reclamaţii din partea unor grupuri propalestiniene sau simpli cetăţeni. 

Advertising Standards Authority (ASA), organism independent, a spus că harta Israelului, care apare pe afiş, insinuează că teritoriile palestiniene fac parte din statul israelian. "Ştim că frontierele şi statutul teritoriilor ocupate Cisiordania, Fîşia Gaza şi Înălţimile Golan fac obiectul a numeroase controverse internaţionale", a spus ASA. "Şi, considerând că această reclamă sugerează că aceste teritorii fac parte din statul Israel, am conchis că este o reclamă mincinoasă". 

Ministrul israelian de externe a spus că harta "nu urmărea să furnizeze mesaje politice", ci să prezinte "regiuni ce ar putea fi vizitate". 

Însă instanţa a spus că frontierele ce delimitează Fâşia Gaza şi Cisiordania "sunt dificil de distins pe hartă". În opinia sa, afişul încalcă regulile de bună conduită în publicitatea britanică, deci trebuie retras. 

Mai multe articole despre:
Marea Britanie Palestina reclamă afiş