MENIU

Un acuzat pentru atentatele de la 11 septembrie cere oprirea procedurilor judiciare

Foto: niralimagazine.com

Avocaţii lui Ramzi Ben al-Shaibah, unul dintre cei cinci acuzaţi pentru atentatele din 11 septembrie, au cerut Curţii de Apel oprirea procedurilor judiciare în curs de desfăşurare la Guantanamo şi invalidarea tribunalelor militare de excepţie, relatează AFP.

Avocaţii militari afirmă, într-o argumentaţie scrisă, că aceste tribunale nu sunt "doar neconstituţionale", dar funcţionarea lor a arătat, de asemenea, comiterea unor "nereguli". "De fapt, este o parodie de justiţie şi un loc în care 'nesiguranţa predomină, iar regulile sunt aplicate la întâmplare şi fără judecată'", se afirmă în document.

Activitatea tribunalelor militare excepţionale înfiinţate de administraţia Bush a fost suspendată de Barack Obama după sosirea la Casa Albă. Cu toate acestea, din ianuarie, mai multe audieri au avut loc la Guantanamo în privinţa problemelor tehnice sau de procedură.

Avocaţii lui Ben al-Shaibah, care solicită o examinare completă în privinţa responsabilităţii sale mentale înainte de a i se da dreptul să se apere singur, cer Curţii Federale de Apel din Washington să ia de urgenţă o decizie pentru interzicerea audierilor prevăzute luni, 21 septembrie.
Avocaţii contestă procedura afirmând că au avut prima întâlnire cu clientul lor cu doar câteva minute înaintea audierilor, unde acesta urma să spună dacă pledează sau nu vinovat, deoarece guvernul nu le-a permis să studieze acest dosar sensibil.

Contestarea procedurilor a mers până la recenta interzicere, la cererea unui agent CIA prezent în sala de audieri, să fie menţionate în faţa tribunalului condiţiile în care Ben al-Shaibah a fost ţinut într-o închisoare secretă a CIA înainte de a fi transferat la Guatanamo în septembrie 2006.

În plus, avocaţii susţin că problemele pshice ale lui Ramzi Ben al-Shaibah, confirmate şi de medicii închisorii, s-ar putea datora relelor tratamente la care a fost supus, în special a privării de somn.

În final, avocaţii menţionează că procedurile referitoare la cei cinci acuzaţi pentru atentatele din 11 septembrie, au "folosit intereselor reale ale guvernului, şi anume să ofere un proces-spectacol, sau să vină cu o tribună pentru acuzaţi, în care aceştia să-şi exprime nemulţumirile la adresa SUA şi să-şi proclame vinovăţia în faţa presei şi a familiilor victimelor". 

La solicitarea preşedintelui Obama, care a decis să păstreze tribunalele militare de excepţie pentru judecarea anumitor suspecţi, Congresul examinează în prezent noile legi ce urmează să ofere mai multe drepturi în apărarea celor bănuiţi de terorism.

Mai multe articole despre:
SUA avocaţi Guantanamo atentate 11 septembrie acuzat