MENIU

UE pregăteşte măsuri împotriva gripei porcine înainte de începerea şcolii

Foto: shutterstock.com

Europenii încearcă să elaboreze o strategie comună pentru a face faţă gripei A (H1N1), înainte de reînceperea şcolii în toamnă, care va creşte riscul propagării bolii, dar sarcina este foarte grea, după cum arată decizia unilaterală a Greciei de a vaccina întreaga populaţie, relatează AFP.

Anunţul a luat prin surprindere Bruxelles-ul, în condiţiile în care Comisia Europeană încearcă să coordoneze această strategie. Dar "fiecare face ce vrea", a subliniat un purtător de cuvânt. Politica sănătăţii ţine de prerogativele naţionale, iar "guvernele îşi apără cu înflăcărare acest drept de a decide ce să facă în caz de urgenţă", explică un oficial european. Însă CE se străduieşte să armonizeze măsurile.

Androulla Vassiliou, comisar european însărcinat cu problemele medicale, a anunţat că va prezenta în 16 septembrie un raport privind acţiunile care trebuie să fie prioritare. Obiectivul este să le permită miniştrilor europeni ai Sănătăţii să ia decizii la reuniunea convocată în 12 octombrie.

Una dintre măsuri se referă la strategia de vaccinare împotriva gripei A (H1N1), care a antrenat deja circa 40 de decese în Europa, în special în Marea Britanie şi în Spania. Şi Franţa şi Belgia au anunţat recent primele cazuri mortale.

13 dintre cele 27 de state membre UE au comunicat deja Bruxelles-ului măsurile de precauţie pe care le iau în calcul pentru a ţine sub control şi a încetini propagarea epidemiei, potrivit Comisiei. Dezvoltarea unui vaccin este în curs, dar nu este sigur că va fi disponibil în cantităţi suficiente până la reluarea cursurilor după vacanţa de vară, una dintre perioadele considerate cu grad ridicat de risc.

Experţi ai Comisiei Europene s-au reunit vineri la Bruxelles. în cadrul Comitetului pentru Securitate Sanitară. Ei urmau să discute o propunere britanică de a "amâna începerea şcolii până la sfârşitul lunii septembrie", potrivit Comisiei. Iniţiativa ar putea permite încetinirea propagării gripei, subliniază britanicii. "Copiii nu sunt imunizaţi, ei sunt consideraţi unul dintre grupurile cu cel mai mare risc în faţa noii pandemii şi, în primul rând, unul dintre vectorii de propagare a sa", au explicat britanicii într-o notă pregătitoare. Dar închiderea şcolilor ridică numeroase probleme, în special pentru activitatea economică, recunosc ei.

Iniţiativa greacă de vaccinare generalizată nu ajută în acest context, pentru că dă impresia de grabă. În comparaţie, în acest stadiu, Italia şi Germania intenţionează să vaccineze numai aproximativ o treime din populaţie.

Şi medicii au păreri diferite privind gravitatea virusului. De exemplu urologul francez Bernard Debré, deputat în partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy, a calificat boala drept foarte uşoară. "Tot ceea ce facem nu serveşte decât să ne înfricoşeze", a acuzat el.

"Trebuie să ne imaginăm inimaginabilul", subliniază, la rândul său, medicul Philippe Meert, coordonator al celulei de gripe al clinicilor Saint Luc de la Bruxelles. Însă anunţul Belgiei privind pregătirea unor aripi întregi ale spitalelor pentru cazul unui val de infectări sau ordinul dat comunelor francofone de a "pregăti cimitirele" riscă să alimenteze temerile.

Bruxelles-ul a avertizat deja în legătură cu o "creştere a numărului de cazuri în timpul verii din cauza mişcărilor legate de turism". "Sosirea gripei sezoniere în octombrie-noiembrie, adăugată pandemiei, va avea drept consecinţă o accelerare a ritmului de propagare şi o creştere a ratei mortalităţii", a avertizat Vassiliou. "Informaţiile provenind din emisfera sudică, unde în prezent este iarnă, arată ce aşteaptă Uniunea", a subliniat vineri Comisia

Mai multe articole despre:
UE măsuri gripă porcină A (H1N1) noua gripă