MENIU

UE le dă bani tinerilor care vor să devină fermierii

Foto: RTV

Uniunea Europeană le dă bani tinerilor care vor să renunţe la viaţa de oraş şi să devină fermieri. Însă condiţiile impuse sunt dure şi puţini au curaj să se înhame la o astfel de muncă. Tinerii pot obţine până la 25 de mii de euro, dar după trei ani trebuie să dea banii înapoi dacă nu îi investesc cum trebuie.

Maria Ramona Ghiorog are 26 de ani şi a hotărât să renunţe la meseria de economist la o firmă din Târgu Mureş. Şi-a propus să obţină o finanţare europeană ca să se ocupe, alături de părinţii săi, de apicultură.

"Le ducem la Calafat, în judeţul Vâlcea, la salcâm, chiar la Mediaş la salcâm. După aceea urmează teiul, în Tulcea şi la floarea soarelui, în Constanţa", a declarat Sincron Maria Ramona Gorog, apicultor.

Tânăra are 170 de familii de albine iar acum luptă să obţină banii de la Uniunea Europeană.

Doritorii de fonduri europene trebuie să aibă sub 40 de ani, să fie de cel puţin un an proprietarii unui teren, să aibă studii în domeniul agriculturii şi să facă un plan de afaceri. Vor primi 60% din valoarea contractului, după care vor fi monitorizaţi timp de 3 ani.

Dacă tânărul fermier şi-a respectat angajamentele, va lua şi restul banilor. Dacă nu, trebuie să înapoieze ce a primit şi să plătească şi penalizări. De la începutul anului, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Mureş au fost depuse doar două dosare.
Mai multe articole despre:
UE bani fermieri tineri condiţii apicultori