MENIU

UE ar putea aproba în decembrie ridicarea vizelor pentru sârbi

Foto: bloombiz.ro

Comisia Europeană speră că UE va aproba în decembrie ridicarea vizelor pentru cetăţenii sârbi, pregătirile Belgradului în această privinţă fiind satisfăcătoare, a declarat vicepreşedintele CE.

Cele 27 de state membre UE urmează să dea la începutul lui decembrie "undă verde" ridicării vizelor de intrare în spaţiul UE pentru cetăţenii sârbi, a declarat vicepreşedintele Comisiei şi comisarul european pentru justiţie Jacques Barrot.

O misiune de experţi este însă aşteptată la jumătatea lui octombrie la Belgrad şi urmează să evalueze pregătirile Serbiei pentru ridicarea vizelor.

Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru începând cu 1 ianuarie 2010. Însă pentru ca măsura să intre în vigoare, cele trei ţări trebuie să îndeplinească o serie de condiţii în privinţa controlului la frontiere, imigraţiei, introducerii paşapoartelor biometrice etc.

Serbia a oferit "răspunsuri relativ satisfăcătoare" în problemele care au reprezentat un motiv de îngrijorare la Bruxelles, a subliniat Barrot, aflat la Belgrad pentru o conferinţă regională consacrată luptei împotriva crimei organizate.

În ceea ce priveşte lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei, Serbia trebuie să adopte legi, dar şi să le aplice, a subliniat Barrot. Comisarul european s-a arătat, totodată, interesat în legătură cu posibilitatea introducerii unui mandat de arestare între ţările din Balcani, asemenea mandatului de arestare european, propunere susţinută de mai mulţi participanţi la conferinţa de la Belgrad. Crima organizată reprezintă o ameninţare în Balcani şi "ar putea pune în pericol stabilitatea şi integrarea regiunii în UE", a avertizat comisarul european pentru justiţie.