MENIU

Ucraina se pregăteşte să livreze noi tancuri Georgiei, susţine un deputat prorus

Foto: .wikimedia.org

Ucraina va livra Georgiei 22 de tancuri şi alte trei vehicule blindate în octombrie, în pofida ameninţărilor Moscovei că va impune sancţiuni economice împotriva Kievului, dacă acesta continuă vânzarea de arme către Tbilisi, a spus un parlamentar din opoziţia prorusă, relatează AFP.

Guvernul prevede furnizarea a 12 tancuri de tip T-84 Oplot, zece de tip T-72 şi trei vehicule blindate BTR-80, precum şi 70 de sisteme portabile de apărare antiaeriană şi muniţii, a spus deputatul Valeri Konovaliuk.

Chestiunea vânzării de arme ucrainene Georgiei este una dintre numeroasele puncte de conflict dintre Kiev şi Moscova. Konovaliuk, deputat al Partidului Regiunilor, prorus, a prezidat o comisie de anchetă parlamentară, în prezent dizolvată, care avea misiunea de a studia legalitatea vânzării de arme ucrainiene Georgiei, după războiul cu Rusia din 2008.

Societatea de stat Ukrspetsexport, care se ocupă de comerţul cu arme, nu a putut fi contactată.În iulie, societatea a spus că va continua livrările către Georgia conform contractelor încheiate anterior, spunând că Tbilisi nu este vizat de niciun embargo internaţional în domeniu.

Moscova a ameninţat în august că va impune sancţiuni economice Kievului, dacă va continua vânzarea de arme Georgiei. Premierul rus Vladimir Putin l-a atacat pe liderul ucrainean, acuzându-l că a livrat arme Georgiei în timpul conflictului din 2008, lucru pe care l-a calificat drept "crimă".