MENIU

Ucraina i-a reproşat României că foloseşte standarde duble şi se amestecă în treburile sale interne

Foto: NewsIn

Kievul i-a reproşat României că foloseşte standardele duble în relaţiile bilaterale - pe de o parte a susţinut Kievul pentru integrarea euroatlantică, iar pe de altă parte s-a amestecat în treburile interne ale Ucrainei, acuzând în mod nejustificat că nu au fost respectate drepturile minorităţilor.

O sursă apropiată cercurilor diplomatice a declarat pentru cotidianul Ukrainskaia Pravda că "în relaţiile bilaterale cu Ucraina, Bucureştiul foloseşte activ standarde duble - pe de o parte, România, ca stat membru a NATO şi UE, demonstrează activ susţinerea direcţiei de integrare euroatlantică a Ucrainei, iar pe de altă parte, folosind instrumente corespunzătoare ale UE şi NATO, se amestecă în treburile interne ale Ucrainei, în particular în problema politicii lingvistice din Ucraina, folosind practica modelării unor pretexte artificiale în vederea acuzării statelor vecine - în speţă a Ucrainei, unde există o comunitate română - de nerespectarea drepturilor minorităţilor naţionale".

În sprijinul acuzaţiilor la adresa României, sursa citată de cotidianul ucrainean invocă şi proiectul de rezoluţie depus la Parlamentul European privind sprijinirea dreptului persoanelor din minoritatea română de a studia în limba maternă în Ucraina.

Ataşatul militar de la Ambasada României la Kiev, Radu Filip, şi secretarul II al Consulatului României din Cernăuţi, Iustinian Focşa, vor fi expulzaţi pe motiv că ar fi întreprins acţiuni vizând aducerea unor prejudicii securităţii Ucrainei, a declarat sursa citată de Ukrainskaia Pravda. "Ei au depus eforturi de răspândire în rândul comunităţii vorbitoare de limbă română din Ucraina a unor tendinţe unioniste şi separatiste", scrie Ukrainskaia Pravda. "Au întreprins finanţarea clandestină a unor organizaţii şi asociaţii culturale, care propagă idei antiucrainene", a explicat sursa citată de cotidianul ucrainean.

De asemenea, sursa a mai spus că diplomaţii "făceau rost de informaţii tendenţioase privind instituţiile puterii de stat ale Ucrainei cu scopul de a le folosi ulterior în vederea unor acţiuni îndreptate să discrediteze Ucraina pe plan internaţional".

În acelaşi timp, precizează cotidianul Ukrainskaia Pravda, MAE ucrainean nu a comentat oficial informaţia de expulzare a diplomaţilor români.

Sursa citată de publicaţia ucraineană nu menţionează nimic despre scandalul de spionaj izbucnit în ultimele zile la Bucureşti şi nu face legătura între acesta şi expluzarea diplomaţilor români. Ministrul Apărării de la Kiev, Iuri Ehanurov, a declarat însă joi că Ucraina va reacţiona în mod adecvat la acuzaţiile de spionaj care i se aduc în ultimele zile la Bucureşti, fără a da alte detalii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev a declarat joi pentru NewsIn că România nu a respectat procedurile diplomatice în cazul celor doi diplomaţi ucraineni expulzaţi şi nu a comunicat oficial motivele acestei decizii, iar Kievul se consideră în consecinţă neîndreptăţit şi va avea o reacţie pe măsură.

Mai multe articole despre:
România Ucraina Kiev spionaj expulzare diplomaţi