MENIU

Ucraina comemorează astăzi 23 de ani de la explozia de la Cernobîl

Ucraina le-a adus un omagiu în noaptea de sâmbătă spre duminică victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, la 23 de ani după cel mai grav incident nuclear civil din istorie.

"Îi comemorăm cu profundă tristeţe pe aceşti eroi care au luptat împotriva elementului nuclear şi care s-au sacrificat pentru noi şi pentru copiii noştri", a declarat preşedintele Viktor Iuşcenko într-o declaraţie dată publicităţii de biroul său de presă.

O sută de ucraineni, printre care şeful statului şi alţi înalţi oficiali au depus în cursul nopţii coroane de flori în faţa unui monument ridicat la Kiev în memoria victimelor de la Cernobîl şi au aprins lumânări în timpul unei slujbe religioase consacrate acestei tragedii.

"Lichidatorii - persoane care au participat la curăţarea zonei după catastrofă - au aşezat o ghirlandă lungă din ramuri de brad în jurul monumentului. Mulţi dintre ei nu şi-au putut stăpâni lacrimile. În 26 aprilie 1986, la ora locală şi a României 1.23, reactorul numărul patru al centralei Cernobîl, situată în nordul Ucrainei, în apropiere de frontiera cu Rusia şi Belarus, a explodat, contaminând o mare parte din Europa şi în special cele trei ţări, atunci republici sovietice.