MENIU

Tuşa (PNL): Reacţia lui Bazac în cazul anticoncepţionalelor expirate este una "pompieristică"

Foto: cotidianul.ro

Deputatul PNL Diana Tuşa i-a răspuns astăz ministrului Sănătăţii, printr-o declaraţie remisă NewsIn, că răspunsul acestuia în cazul anticoncepţionalelor distribuite gratuit care expiră în cursul lunii august este unul "pompieristic", iar nu unul responsabil.

Tuşa a precizat că interpretează răspunsul ministrului Ion Bazac cu privire la situaţia anticoncepţionalelor care se distribuie gratuit, deşi expiră în cursul lunii august, drept o "atitudine de polemică politică" şi a solicitat retragerea acestora. "Am impresia că răspunsul ministrului este unul pompieristic şi mie îmi sună mai mult a declaraţie politică decât o acţiune responsabilă a unui ministru al Sănătăţii", a susţinut deputatul PNL.

"De asemenea, îi solicit, din nou, domnului ministru să ne comunice câte femei din întreaga ţară au luat medicamentele expirate distribuite sub tutela sa, precum şi demararea unei anchete interne pentru identificarea tuturor direcţiilor de sănătate publică din ţară care au distribuit pacientelor medicamentele expirate şi pentru identificarea responsabililor şi tragerea acestora la răspundere", a mai cerut Tuşa.

Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine că nu a achiziţionat şi nici nu a distribuit anticoncepţionale expirate, iar medicamentele oferite de către DSP Brăila au fost donate, în 2006, de diferite organizaţii, în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului.

"O parte din aceste medicamente au rămas neutilizate, din cauza faptului că, în perioada 2006-2008, când s-au primit donaţiile respective, conducerea de atunci a Minsterului Sănătăţii a decis şi achiziţionarea unor cantităţi suplimentare de anticoncepţionale", a precizat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Demnitarul a adăugat că a cerut direcţiilor de Sănătate Publică, încă din luna iunie, să ridice stocul de anticoncepţionale şi să-l utilizeze doar în termenul de valabilitate, respectiv 31 august/31 octombrie, după caz.

De asemenea, Ministrul Sănătăţii a dispus un control la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, care să evidenţieze modul în care au fost respectate atât dispoziţiile legale, cât şi cele ale ministerului în ceea ce priveşte derularea "Subprogramului de creştere a accesului la servicii moderne de planificare familială".
În cazul în care se va constata nerespectarea prevederilor legale, directorul coordonator al Direcţiei va fi demis.

Deputatul PNL Diana Tuşa a declarat joi că, din informaţiile pe care le deţine, în judeţele Brăila şi Galaţi s-au distribuit gratuit anticoncepţionale care expiră în luna august şi îi cere ministrului Ion Bazac să dea explicaţii şi să destituie conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila .

"Urmare a adresei Ministerului Sănătăţii nr. 33149/08.07.2009 şi înregistrată la DSP Brăila cu nr. 2765/09.07.2009, în care suntem informaţi că judeţului nostru i s-a repartizat o mare cantitate dintr-un produs contraceptiv - Marvelon - cu data de expirare 08.2009 (sub forma unei campanii), vă comunicăm că avem obligativitatea de a repartiza din acest produs cabinetelor de planificare familială, cabinetelor medicilor de familie (nu doar celor incluşi în program), cabinetelor de obstretică-ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital, precum şi prin secţiile de ginecologie în care se efectuează avorturi la cerere", a citat Tuşa din adresa oficială a Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Brăila.

"Conform adresei M.S., acordarea contraceptivului se realizează până la epuizarea acestuia din stocurile repartizate de la nivel central, precum şi în conformitate cu prevederile legale referitoare la respectarea termenelor de valabilitate a medicamentelor. Beneficiara acordării gratuite a acestui produs este populaţia feminină de vârstă fertilă", a mai prezentat Tuşa din adresa oficială.

Deputatul PNL a solicitat public ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, să explice situaţia şi să demită de urgenţă conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, adăugând că, din informaţiile pe care le deţine, au fost distribuite 10.000 de folii în Brăila şi 19.000 în Galaţi. Diana Tuşa a precizat că, din cunoştinţele sale, sunt medici care au refuzat să administreze anticoncepţionalele care expiră în august. "Medicamentele anticoncepţionale se iau pe o perioadă îndelungată. O pastilă începe într-o zi şi se termină după 20 şi ceva de zile", a explicat deputatul liberal, cu referire la expirarea produsului în luna în curs.
Mai multe articole despre:
PNL anticoncepţionale expirate Ion Bazac Diana Tuşa