MENIU

Turcia a comemorat sâmbătă 94 de ani de la Bătălia de la Gallipoli

Foto: http://www.aucklandmuseum.com/site_resources/library/War_Memorial/ANZAC_Photo_Gallery/Helles_Gallipoli.jpg

Turcia a comemorat sâmbătă 94 de ani de la Bătălia de la Gallipoli când trupele aliate au încercat să cucerească Istanbulul, capitala Imperiului Otoman şi să preia controlul asupra strâmtorii Dardanele. Oficiali turci, australieni şi neo-zeelandezi au fost prezenţi dimineaţa la Gallipoli pentru a aduce un omagiu victimelor.

Ziua de 25 aprilie marchează intrarea în luptă a trupelor australiene şi neo-zeelandeze, cunoscute şi sub denumirea de ANZAC, alături de aliaţii britanici şi francezi.

Circa 11.000 de soldaţi ANZAC şi peste 85.000 de turci au murit pe frontul de la Gallipoli în cele opt luni de lupte crâncene. Mulţi consideră această bătălie una dintre cele mai sângeroase ale Primului Război Mondial, dar şi primul test al trupelor de la Antipozi.

Astfel de ceremonii au avut loc sâmbătă dimineaţă şi în Franţa sub denumirea de Ziua ANZAC. La 94 de ani de la bătălie, Gallipoli, oraş situat în peninsula turcă cu acelaşi nume, a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru tineri din întreaga lume dornici să descopere trecutul.

Mai multe articole despre:
Franţa ceremonie Primul Război Mondial