MENIU

Turbulenţele şi fulgerele pot explica numai parţial incidentul, spun experţii

foto: lemonde.fr

Zona traversată de avionul Air France, dispărut luni între Rio de Janeiro şi Paris, este cunoscută de piloţi pentru turbulenţele violente care, asociate fulgerelor, ar putea explica accidentul, dar numai parţial, potrivit experţilor citaţi de AFP.

"Aparatul se afla în zona de convergenţă intertropicală, care este cunoscută pentru turbulenţele puternice şi pentru furtunile violente. Piloţii care asigură legătura între America de Sud şi Europa sau Africa de Sud şi Europa ştiu acest lucru", a declarat Robert Galan, expert aeronautic şi anchetator independent pentru accidentele aviatice.

"În această zonă norii urcă foarte sus. Avioanele sunt echipate cu radare meteorologice care permit reperarea zonelor cu turbulenţele cele mai active şi ocolirea lor. Trebuie făcute ocoluri mari pentru a le evita", a explicat el. 

Potrivit Air France, aparatul dispărut intrase într-o zonă cu furtuni, cu perturbări puternice şi probabil a fost lovit de fulger, aşa cum presupune directorul pentru comunicare al Air France, François Brousse. "Este aceasta cauza accidentului? Nu ştim nimic deocamdată", a spus Galan. 

Zona în care se afla aparatul nu este acoperită de radare, ceea ce explică faptul că nu a fost localizat cu precizie. "Radarele acoperă toate zonele locuite. Dar în mijlocul oceanului, nu mai există acoperire radar", a explicat Galan. Pentru a compensa aceste zone, piloţii trebuie să comunice din sfert în sfert de oră cu sistemele de control radio. Ceea ce trebuia să facă şi acela al Air France. 

Un fulger şi turbulenţele ar fi putut provoca defecţiuni, dar acestea nu antrenează întotdeauna accidente, potrivit experţilor întrebaţi. Faptul ca un avion să fie lovit de fulger "este posibil oricând, acest lucru se întâmplă destul de frecvent", a subliniat Yves Deshayes, de la Sindicatul naţional al piloţilor de linie (SNPL). "Fulgerul poate avea o consecinţă mecanică, poate perfora aparatul, dar, în mod normal, acesta continuă să zboare. Poate, de asemenea, să afecteze sistemul electric, având repercursiuni asupra sistemelor electronice ale avionului, ceea ce este mai nefast", a afirmat şi Vincent Fave, expert pe lângă tribunalele pentru accidente aviatice. 

"Într-un avion, totul este metalizat, când un fulger atinge avionul, se descarcă prin fuselaj. În schimb se poate întâmpla ca după ce un fulger a lovit să existe problemele al un număr de sisteme, în special la sistemele de comunicare, de navigaţie", a explicat Deshayes.

"Dar într-un avion sistemele sunt dublate, triplate, chiar mai mult decât atât, deci o fulgerare care să pună în pericol securitatea zborului şi chiar starea aparatului este extrem de rară", a adăugat el. "Acest lucru poate explica faptul că nu există contact radio, pentru că un fulger afectează în primul rând lucrurile electronice, dar atât. De aici până la a spune că explică pierderea completă a avionului, este prematur", a adăugat el.

"Nu trebuie să ne imaginăm că un fulger care loveşte un avion îl face să explodeze. Va induce un număr de pene, mai mult sau mai puţin grave, dar, din câte ştiu eu, nu există exemple de avioane care să fi explodat" după ce au fost lovite de fulger, a subliniat el.